Nagyvilág

Sztrájk a franciák válasza a reformokra

Általános tiltakozás bontakozott ki Franciaországban a tervezett nyugdíjreform miatt, a szakszervezetek nem érik be kis engedményekkel.

A tiltakozási hullám nyomására Nicolas Sarkozy francia államfő csütörtökön kisebb engedményeket tett a mandátuma legfőbb ügyének tekintett nyugdíjreformban. A szakszervezetek azonban továbbra is elégedetlenek, és határozatlan idejű sztrájkot terveznek a jövő héten.

Az elnökség által bejelentett két intézkedés a legalább három, illetve fogyatékos gyermeket nevelő szülőknek lehetővé teszi, hogy továbbra is megkaphassák a teljes összegű nyugdíjat 65 éves koruktól, akkor is ha nem rendelkeznek a nyugdíjhoz elégséges idejű munkaviszonnyal. A többieknek a reform értelmében 67-re emelkedik ez a korhatár.

Maradnak a fő elemek

Az engedmény azonban csak az 1951 és 1955 között született nőkre vonatkozik. A munkaügyi minisztérium becslése szerint a kivétel 130 ezer családos nőre vonatkozhat.

Sarkozy a reform megvalósítását mandátuma egyik legfőbb ügyének tekinti, és a legfontosabb elemein továbbra sem hajlandó változtatni. A csomag egyik legfontosabb intézkedése a nyugdíjkorhatár fokozatos felemelése 60-ról 62 évre, valamint a közszférában dolgozók járulékának és a magas jövedelmek adójának egyszázalékos növelése. Ezenkívül a teljes összegű nyugdíjhoz a jelenlegi 65 helyett ezentúl 67 évesnek kell majd lenni, vagy 41 és fél év munkaviszonnyal kell rendelkezni.

A nyugdíjreform tervezetét a nemzetgyűlés már elfogadta, de a szenátusban csak kedden kezdődött el róla a vita, ehhez nyújtotta be a módosításokat Eric Woerth munkaügyi miniszter.
Az engedmények 3,4 milliárd euróba kerülnek a költségvetésnek. Az összeget a tőkejövedelmekre kivetendő új adókból kívánja finanszírozni a kormány.

Általános sztrájk

A szakszervezetek – amelyeknek egy jelentős része október 12-től általános, határozatlan idejű sztrájkra szólította fel tagjait – azonban kevésnek tartják a kormányzat gesztusát.
“Az ilyen jellegű módosításokkal nem lehet a reformtervezetről megfogalmazott alapvető kritikáinkon változtatni” – közölte Bernard Thibault, az egyik legnagyobb francia szakszervezet, a CGT főtitkára. Megerősítette, hogy az egy hónap alatt negyedik alkalommal október 12-re meghirdetett országos tiltakozást a szakszervezetek egy része már nem egyetlen napra, hanem határozatlan időre tervezi.

Az ellenzéki baloldal szerint “színház az egész” módosítási javaslat azért, hogy a választók azt hihessék, hogy a kormány a szenátusi vitában módosított álláspontján. Az utca követeléseiről eközben nem esik szó, mert arról akarja a bejelentéssel a kormány elterelni a figyelmet – hangoztatatta Jean-Pierre Bel, a szocialisták szenátusi csoportjának elnöke.

Múlt szombaton a szakszervezetek szerint 3 millióan, a rendőrség szerint 900 ezren követelték 230 városban a törvénytervezet visszavonását. A tiltakozó megmozdulást a felmérések szerint a lakosságnak több mint hetven százaléka támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik