Nagyvilág

Michelle Obama lépett Merkel helyére

A Forbes magazin legfrissebb listáján Michelle Obama államfőket, vállalatbirodalmak fejeit és számos hírességet utasított maga mögé. A világ legbefolyásosabb nőinek listáján az angol királynő már a top 10-ben sem szerepel, a hosszú ideje az élbolyba tartozó Oprah Winfrey pedig a harmadik helyen áll.

Az idei lista abban különbözik a korábbiaktól, hogy ezúttal a gazdagság és a hatalom helyett inkább a kreatív befolyás és a vállalkozóképesség felé tolták el a hangsúlyt – írja a Forbes. Tavaly még Angela Merkel állt a csúcson, őt Sheila Bair, az amerikai Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (Federal Deposit Insurance Corporation) elnöke követte, és Michelle Obama csak a negyvenedik helyet kapta.

A Forbes indoklása szerint Obama idén azért ugrott az élre, mert “képes volt saját magára szabni hivatalát”, miközben megőrizte népszerűségét is. A magazin megemlíti a first lady Let’s Move! mozgalmát is, amellyel felvette a harcot a gyerekkori elhízás ellen. A kezdeményezés hatására az olyan cégek, mint a Coca-Cola vagy a Kellogg, elkötelezték magukat, hogy 2015-re csökkentik termékeik kalóriatartalmát.
Lady Gaga (7.), Oprah Winfrey (3.), Hillary Clinton (5.), Michelle Obama (1.), Indra Nooyi (6.) (fotó: forbes.com)

Lady Gaga (7.), Oprah Winfrey (3.), Hillary Clinton (5.), Michelle Obama (1.), Indra Nooyi (6.) (fotó: forbes.com) – Tekintse meg a képgalériánkat!

A Kraft Foods amerikai élelmiszer-ipari cég élén álló Irene Rosenfeld, aki nyélbe ütötte a brit Cadbury 18 milliárd dolláros felvásárlását, második helyre szorult.

Angela Merkel elveszítette tavalyi vezető helyét és az 5. helyre csúszott vissza. Képgaléria!

Angela Merkel elveszítette tavalyi vezető helyét és az 5. helyre csúszott vissza. Képgaléria!

A tisztségébe tavaly másodszor is megválasztott Angela Merkel német kancellárt a Forbes-lista a negyedik legbefolyásosabb nőnek hozta ki. Őt szintén egy politikus, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter követi ötödikként.

A zenei hírességek közül Lady Gaga a hetedik helyen bukkan fel, Beyoncé Knowles pedig a kilencedik lett. Angelina Jolie színésznő a 21., Madonna pedig énekesnői és divattervezői besorolással a 29.

“A listán felbukkanó nők formálják a közbeszéd témáit, vállalatokat építenek és brandeket teremtenek, néha nem is a megszokott értelemben. Az élet minden területén áttörték a nemek közötti határokat, ezzel milliók vagy akár milliárdok életére vannak hatással” − sorolta Moira Forbes, a ForbesWoman alelnöke és kiadója a szempontokat.

további érdekességek a forbes listáiról

A legbefolyásosabb férfi: Barack Obama

A leggazdagabb férfi: Carlos Slim Helu, 53.5 milliárd dollár

A legbefolyásosabb híresség: Oprah Winfrey

A legtöbbre értékelt fiktív karakter: Carlisle Cullen a Twilight trilógiából, 34.1 milliárd dollár

A legjobban fizetett top-modell: Gisele Bündchen, 25 millió dollár

A legjobb város szinglik számára: New York

A legjobb ország üzleti szempontból: Dánia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik