Nagyvilág

Jól halad a chilei bányászok mentése

Már túljutott az ötszáz méteres mélységen az egyik fúróberendezés, amelyiket a Chile északi részén lévő bánya mélyén rekedt emberek kimentésére vetettek be.

Hozzátette, hogy a hét végén a berendezés elérheti azt a helyet, amelynek közelében egy menedékhelyen rekedtek a bányászok a San José arany- és rézbánya mélyén. A bányaomlás augusztus 5-én történt.

A mérnök üzenetét a Twitter közösségi portálra tette fel. Ebben megírta, hogy túljutottak már az ötszáz méteres mélységen. A tervek szerint, amikor elérik azt a szintet, ahol a bányászok tartózkodnak, egy tévékamerát engednek le a furatba, hogy megvizsgálják annak állapotát. Amennyiben szükséges, akkor megerősítik annak falát. Ez ugyan késleltetheti a mentést, de elejét veszi egy újabb balesetnek.

Egy másik értesülés szerint már a helyszínre szállították azokat a különleges szemüvegeket, amelyeket a mélyben rekedt bányászoknak osztanak ki, hogy a napfény ne károsítsa látásukat, miután a felszínre érnek. A szemüveg kiszűri az ultraibolya sugarakat, segít a szemnek hozzászokni a fényhez, s egyben megvédi a látóhártyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik