Nagyvilág

IMF: instabil a növekedés

Még mindig nem stabil a a világméretű pénzügyi rendszer - állapította meg féléves jelentésében a Nemzetközi Valutaalap és összefogást sürgetett a nagy gazdaságok között. Ugyanezt kérte egyik előadásában az amerikai pénzügyminiszter is - tudósít a Kossuth Rádió.

Az amerikai pénzügyminiszter globális összefogást sürgetett a gazdasági egyensúly helyreállítása érdekében. Timothy Geithner a Brookings Institutionön tartott előadásában Kínára, Brazíliára vagy Japánra utalva figyelmeztetett: a nemzetközi gazdasági növekedést gátolják azok az országok, amelyek megpróbálják megakadályozni, hogy a fizetőeszközük értéke emelkedjen. Az amerikai pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a világ legnagyobb gazdaságainak arra kellene összpontosítaniuk, hogy megerősítsék a globális növekedést.

„A legnagyobb feltörekvő gazdaságoknak többet kell tenniük azért, hogy a valutaárfolyamok rugalmasak és piacközpontúak legyenek. Ez főként azokra az országokra vonatkozik, amelyek fizetőeszköze jelentősen alulértékelt” – mondta az amerikai pénzügyminiszter.

Timothy Geithner szerint ennek a legnagyobb veszélye az, hogy idővel egyre több ország érzi majd szükségét, hogy a piaci hatások ellenére cselekedjen, és ne értékelje fel a valutáját. Ez egyebek mellett növekvő inflációhoz, a fogyasztás megtorpanásához és exportirányú eltorzulásokhoz vezethet.

Az amerikai pénzügyminiszter nem sokkal azután beszélt erről, hogy a Nemzetközi Valutaalap közzétette a gazdasági növekedésről szóló legfrissebb elemzését. Eszerint a világgazdaság idei növekedése 4,8 százalékos lehet, jövőre viszont csak 4,2 százalékos emelkedés várható. Az IMF előrejelzése azt is mutatja, hogy a feltörekvő gazdaságok közel háromszor gyorsabban növekednek jövőre, mint a fejlett országok, miközben a globális élénkülés továbbra is törékeny marad.

A valutaalap féléves jelentésében Magyarországgal is foglalkozott. Szakértői szerint hazánkban az idén már bővül a gazdaság teljesítménye, jövőre pedig felgyorsul a gazdaság növekedése és eléri majd a két százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik