Külföld

IMF: instabil a növekedés

admin
admin

2010. 10. 07. 09:57

Még mindig nem stabil a a világméretű pénzügyi rendszer - állapította meg féléves jelentésében a Nemzetközi Valutaalap és összefogást sürgetett a nagy gazdaságok között. Ugyanezt kérte egyik előadásában az amerikai pénzügyminiszter is - tudósít a Kossuth Rádió.

Az amerikai pénzügyminiszter globális összefogást sürgetett a gazdasági egyensúly helyreállítása érdekében. Timothy Geithner a Brookings Institutionön tartott előadásában Kínára, Brazíliára vagy Japánra utalva figyelmeztetett: a nemzetközi gazdasági növekedést gátolják azok az országok, amelyek megpróbálják megakadályozni, hogy a fizetőeszközük értéke emelkedjen. Az amerikai pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a világ legnagyobb gazdaságainak arra kellene összpontosítaniuk, hogy megerősítsék a globális növekedést.

„A legnagyobb feltörekvő gazdaságoknak többet kell tenniük azért, hogy a valutaárfolyamok rugalmasak és piacközpontúak legyenek. Ez főként azokra az országokra vonatkozik, amelyek fizetőeszköze jelentősen alulértékelt” – mondta az amerikai pénzügyminiszter.

Timothy Geithner szerint ennek a legnagyobb veszélye az, hogy idővel egyre több ország érzi majd szükségét, hogy a piaci hatások ellenére cselekedjen, és ne értékelje fel a valutáját. Ez egyebek mellett növekvő inflációhoz, a fogyasztás megtorpanásához és exportirányú eltorzulásokhoz vezethet.

Az amerikai pénzügyminiszter nem sokkal azután beszélt erről, hogy a Nemzetközi Valutaalap közzétette a gazdasági növekedésről szóló legfrissebb elemzését. Eszerint a világgazdaság idei növekedése 4,8 százalékos lehet, jövőre viszont csak 4,2 százalékos emelkedés várható. Az IMF előrejelzése azt is mutatja, hogy a feltörekvő gazdaságok közel háromszor gyorsabban növekednek jövőre, mint a fejlett országok, miközben a globális élénkülés továbbra is törékeny marad.

A valutaalap féléves jelentésében Magyarországgal is foglalkozott. Szakértői szerint hazánkban az idén már bővül a gazdaság teljesítménye, jövőre pedig felgyorsul a gazdaság növekedése és eléri majd a két százalékot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.