Nagyvilág

Miniszoknya miatt kapott kártérítést egy diáklány

A brazíliai Bandeirante Egyetemet kártérítés fizetésére kötelezte a Sao Paulo-i bíróság azt követően, hogy az egyik diáklányt rövid szoknyája miatt kicsapták az egyetemről.

Geisy Aruda számára 23,600 dollár kártérítést ítélt a brazil bíróság, de a lány ügyvédei fellebbeznek, mondván, hogy az összeg nem elég a védencük női méltóságán esett sérelem kompenzálására – írja a BBC.

A lányt azt követően tanácsolták el az egyetemről, hogy egy tanórán olyan tűzpiros ruhában jelent meg, amelyet az egyetem illetékesei túl rövidnek találtak. Az eset közfelháborodást váltott ki és a lányt nem sokkal később visszavették az intézménybe. Az ügy kapcsán Brazíliában széles körű vita kezdődött a személyi szabadságjogokról és a közerkölcsről.

A 21 éves Geisy Arruda 2009 októberében vált gúnyolódás tárgyává, amikor felsős diákok megszólták rövid tűzpiros ruhája miatt. Az egyetem a kirúgást azzal indokolta, hogy a lány megzavarja a tanítás rendjét és „botrányosan tiszteletlenül viszonyult az etikai normákhoz, az akadémiai morálhoz és méltósághoz.”

A döntést heteken belül visszavonták a média és az oktatási minisztérium nyomására, amely a tolerancia teljes hiányával és diszkriminációval vádolta meg az intézményt. A lány az eset óta hírességnek számít Brazíliában, az egyetem szerint Arruda provokatív viselkedésének direkt ezt akarta elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik