Nagyvilág

Egyre több szélsőséges tér vissza Németországba

Berlin még nem erősítette meg, hogy német állampolgárságú terroristák is meghaltak egy pakisztáni tanya ellen intézett amerikai légi csapás során.

Német rádió- és tv-állomások által idézett források szerint öt, illetve nyolc német állampolgárságú, török nemzetiségű halottja is van a robotrepülőgépről (drón) intézett amerikai rakétatámadásnak.

A német rendőrszakszervezet elnöke kedden arra figyelmeztetett, hogy egyre több iszlamista tér vissza német földre az afgán-pakisztáni határ menti kiképzőtáborokból. Ezeknek a személyeknek jelentős hányada azzal a céllal érkezett Németországba, hogy merényleteket hajtson végre. A rendőrség képtelen éjjel-nappal megfigyelni e radikális elemeket – figyelmeztetett Konrad Freiberg.

A szövetségi belügyminisztérium a vazirisztáni csapás nyomán sem látja úgy, hogy fokozódott volna a terrorveszély Németországban. A tárca szóvivője déli tájékoztatójában leszögezte: a helyzet értékelésében nem történt változás.

Thomas de Maiziere belügyminiszter hétfőn közölte: nincs konkrét jele annak, hogy a közeli jövőben iszlamista terroristák merényleteket akarnának végrehajtani Németország területén. Mindazonáltal változatlanul fennáll a “nagyfokú absztrakt veszélyeztetés”, ezért a hatóságok minden jelzést vagy közvetett utalást nagyon komolyan vesznek, és kivizsgálnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik