Nagyvilág

A kettős állampolgárság veszélyeivel riogatnak az ukrán nacionalisták

A nacionalista Ukrán Néppárt (UNP) azzal riogatja Kijevet, hogy elveszítheti Kárpátalját, Bukovinát, Besszarábiát és a Krímet.

A kettős állampolgárság ukrajnai bevezetésének veszélyeiről Andrij Romancsuk, az UNP jogi igazgatóságának vezetője annak kapcsán beszélt, hogy múlt héten szombaton Borisz Kolesznikov ukrán miniszterelnök-helyettes egy interjúban azt mondta: nem lát semmi antidemokratikusat abban, hogy Ukrajnában bevezessék a kettős állampolgárságot.

A párt honlapján kedden megjelent közleményben Romancsuk rámutatott, hogy “míg Kolesznikov számára a második állampolgárság csak gondtalan lehetőséget jelent arra, hogy Oroszországban, Franciaországban vagy a világ más országában üdülhessen, addig az Ukrajnával szomszédos országok számára útleveleik kiosztása az ukrán régiókban nem más, mint befolyásuk kiterjesztése azokra a területekre, amelyek egykor hozzájuk tartoztak”.

Érvelésének alátámasztásaként Romancsuk emlékeztetett, hogy 2008 nyarán Oroszország azzal indokolta a Grúzia elleni támadást, hogy meg akarja védeni az ottani orosz állampolgárokat. Akkor ugyanis Dél-Oszétia lakosainak több mint 90 százaléka rendelkezett orosz állampolgársággal is a grúz mellett.

Az UNP arra szólítja fel az ukrán kormányt, hogy fokozza a küzdelmet más államok útleveleinek Ukrajnában való törvénytelen terjesztése ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik