Nagyvilág

Megadóztatná a tüntetőket a római főpolgármester

Adót kíván kivetni az utcai felvonulásokra a római polgármester. Gianni Alemanno ugyanis az adóban látja a megoldást a Rómában félévente rendezett több mint ötszáz utcai tüntetés okozta problémákra.

A tüntetések egyre nagyobb gondot jelentenek a lakosság számára, és a megmozdulások költségeit nem bírja tovább a városi kassza sem. Ezen a héten kedden a diákok, pénteken a pedagógusok tüntetnek Rómában. A minden alkalommal a történelmi városközponton végigvonuló néha színes, zenés és békés, máskor harcias és zajos tömeg legalabb fél napra megbénítja a város egyébként is kaotikus közlekedését.

A tarthatatlan helyzetre Alemanno találkozót sürgetett a városházán a római rendőrkapitányság, a szakszervezetek, pártok és egyesületek képviselőivel. Közben azzal a radikális javaslattal állt elő, hogy a tüntetések szervezői állják a megmozdulások költségeit. “Róma lakosai hatalmas árat fizetnek a fővárosban rendezett demonstrációk okozta nehézségekért. A város által ilyenkor biztosított szolgáltatások áráról már nem is beszélve. Két alkotmányos jogot kell összhangba hozni, a tüntetéshez való szabadságot a mozgásszabadsággal” – hangoztatta Alemanno.

Az Örök Város első embere arról nem beszélt, mekkora adót vetne ki a tüntetésekre. Javaslatával egyelőre a felek reakcióit teszteli, azt viszont felsorolta, mennyibe kerül hivatalának egy római tüntetés. “Egy tízezer résztvevős menet összköltsége 18 ezer euró. Hétezerbe kerül a városi rendőrség embereinek túlórája, ötezerbe a felvonulás utáni takarítás, ötezer euró a tüntetés útvonalán biztosított orvosi ellátás és ezer euró megy el az útlezáró korlátokra” – részletezte Alemanno.

Ha 30 ezer ember vonul végig Rómán, az 41 ezer eurójába kerül a városnak. Egy százezres tüntetés százezer euróba kerül, az ennél is nagyobb megmozdulások 200 ezer eurónál is többe. Tavaly összesen 2.051 tüntetést rendeztek Rómában: a parlament vagy az oktatási minisztérium épületénél tartott ülősztrájktól kezdve a Róma tereit ellepő tömegmegmozdulásig. Köztük 830 volt politikai-szakszervezeti jellegű demonstráció, míg 115 alkalommal tüntettek a diákok. Alemanno javaslatát Lazio tartomány szintén kormánypárti elnöke, Renata Polverini elvetette. Volt szakszervezeti vezetőként elfogadhatatlannak nevezte, hogy a munkahelyükért és megélhetésüért tüntetőket még meg is adóztassák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik