Nagyvilág

Klímacsúcs kezdődött Kínában

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) év végére tervezett mexikói klímacsúcsa előtt Kínában egyeztetnek utoljára a felek.

Közel 200 ország képviselői gyűltek össze hétfőn Kínában, hogy közelítsék álláspontjukat a klímaváltozással kapcsolatban, valamint megoldást találjanak a szélsőséges időjárás okozta emelkedő átlaghőmérséklet és olvadó jégsapkák problémájára – értesült a CNN. Az északkeleti Tainjin városban megrendezett egyhetes értekezlet az utolsó egyeztetés az év végi mexikói ENSZ-klímacsúcs előtt.

Két jelentős területen sikerült haladást elérni Tianjinban: a fejlődő országoknak szánt újabb segélyek, illetve a károsanyag-kibocsátás kapcsán, a gazdag államok ugyanis egyetértenek abban, szigorúbb csökkentésekre lesz szükség – jelentette a Föld Barátai nemzetközi környezetvédelmi szervezet.

A Kiotói Egyezmény értelmében a fejlett államoknak 5 százalékkal kellett csökkenteniük a károsanyag-kibocsátásukat az 1990-es szinthez képest 2012-re. Az 1997-ben kötött egyezmény két év múlva lejár. Az ENSZ legutóbb Koppenhágában tartott ez ügyben klímacsúcsot, amely azonban kudarccal végződött. Szakértők nagy reményekkel tekintenek az idén november 29-től december 10-ig, a mexikói Cancunban tartandó konferencia elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik