Nagyvilág

Japán is figyelmezteti turistáit

A japán külügyminisztérium hétfőn felhívta Európába utazó állampolgárai figyelmét "a terroristák támadásainak veszélyére" - egy nappal korábban az Egyesült Államok is hasonlóképp riadóztatta az amerikaiakat.

Tokió éberségre intette a japánokat az európai közterületeken, miután sajtóinformációk szerint a biztonsági erők több tervezett merényletet hiúsítottak meg. A japán külügyminisztérium szerint különösen a tömegközlekedési eszközökön, a középületekben és a turistalátványosságok közelében nem árt az óvatosság.

Angolszász médiaértesülések szerint a nyugati titkosszolgálatok fényt derítettek az al-Kaida egy tervére, amelyben a nemzetközi terrorhálózat merényleteket követett volna el az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország nagyvárosaiban a 166 halálos áldozattal járó, 2008-as mumbai (bombayi) támadások mintájára.

Illetékesek részben megerősítették ezeket az információkat, de az érintett kormányok nem. Az amerikai külügyminisztérium szerint a jelenlegi adatok arra utalnak, hogy “az al-Kaida és az azt támogató szervezetek nem hagytak fel a terrormerényletek tervével”. A washingtoni figyelmeztetés után több európai ország is éberebb, de egyelőre egyikük sincs riadókészültségben.

Párizsnak nincs új információja

A francia titkosszolgálatoknak szeptember eleje óta nincsenek újabb információi egy esetleges franciaországi terrortámadásról – közölték Párizsban. “A veszély szeptember eleje óta fokozott, de azóta a szolgálatok nem rendelkeznek újabb információkkal” – hangsúlyozták titkosszolgálati források.

A belügyminiszter jelezte: a francia hatóságok szorosan együttműködnek az érintett országok szolgálataival. “Természetesen óvatosak vagyunk és figyelünk arra, amit amerikai szövetségesünk mond” – hangsúlyozta Brice Hortefeux. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Franciaországban a “valós” terrorveszély miatt már egy ideje a második legmagasabb szintű a riasztás, de ebben most “nem történt változás”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik