Nagyvilág

Hamburgból toborozták Európa ellen a merénylőket

Egy hamburgi dzsihádista csoport áll az Európa ellen irányuló, koordinált terrorfenyegetés mögött - jelentette hétfőn, európai hírforrásokra hivatkozva a CNN internetes hírszolgálata.

A nyugati hírszerző szolgálatok egy afgán származású német állampolgártól, Ahmed Sidiqitől szereztek tudomást a szervezkedésről. Sidiqi, akit júliusban fogtak el a bagrami amerikai légitámaszpontnál Afganisztánban, együttműködik kihallgatóival és feltárta a készülő terrortámadás részleteit. A férfi 10 társával együtt 2009 elején utazott Hamburgból Pakisztánba, ahol az Afganisztánnal határos törzsi területeken csatlakozott egy, a nyugati koalíció ellen harcoló dzsihádista szervezethez, közölte a CNN, német hírszerzési forrásokra hivatkozva.

Sidiqi azt állítja, hogy a Németországból érkezett csoport legalább egy tagja a tervek szerint tevőlegesen is részt vesz a terrortámadásban, többen pedig a merényletek előkészítésében közreműködnek. A iszlamista önkéntesek toborzása a német hírszerzés szerint a hamburgi Taiba (korábban: al-Aksza) mecsetben zajlott. Ezt az imahelyet látogatta a 90-es években a 2001. szeptember 11-i repülőgép-eltérítéseket irányító Mohammed Atta. A mecset azóta az európai iszlámista szélsőségesek zarándokhelyévé vált.

Atta egyik barátja, az algériai születésű, francia állampolgárságú Naamen Meziche kulcsszerepet játszott a mecsetbeli toborzásban. Meziche feltételezések szerint jelenleg maga is az afgán-pakisztáni határ térségében tartózkodik.
A Hamburgban összeverbuvált csoport tagjai 2008-ban, különböző útvonalakon kezdtek el átszivárogni Pakisztánba. Az utazásokat egy 52 éves, afgán származású hamburgi lakos, bizonyos Asadullah M. szervezte, aki végül maga is a pakisztáni törzsi területekre távozott – tájékoztatták a CNN-t német hírszerzési források.

A csoport tagjai közül végül nyolcnak (köztük két feleségnek) sikerült eljutnia a törzsi területekre, ahol az al-Kaidával szoros kapcsolatban álló Üzbegisztáni Mozgalom nevű militáns szervezethez csatlakoztak. A német hírszerzés szerint a hamburgi összeesküvők közé tartozik a 25 éves, szíriai származású Rami Makenesi és az iráni származású Shahab Dashti. (Mindketten német útlevéllel rendelkeznek.) Utóbbi 2009-ben egy videó-üzenetben szólította fel a németeket, hogy csatlakozzanak az amerikaiak ellen vívott dzsihádhoz,
A videón a német csoport többi tagja is feltűnik, amint – minden valószínűség szerint éles lőszerrel – gyakorlatoznak és ellenséges állások bevételét próbálják el.

Nyugati terror-elhárítási szakemberek szerint ez arra enged következtetni, hogy a dzsihádisták egy, a Mumbai ellen 2008-ban intézett terrortámadáshoz hasonló akcióra készültek.
Sidiqi vallomása szerint a készülő az Oszama bin Laden által is jóváhagyott terrortámadás fő kitervelője Meziche volt, akinek ebben Asadullah M. segédkezett. Az üzbég terrorszervezet videójában feltűnt Dashti – aki a német hírszerzés szerint még mindig szabadlábon van, valahol az afgán-pakisztáni határövezetben – a fegyveres támadás egyik végrehajtója lett volna.

A csoport azon tagjai, akinek nem sikerült eljutniuk Pakisztánba, visszatértek Németországba. A hamburgi hatóságok összesítése szerint a városban 45, az al-Kaidát támogató dzsihádista él és tevékenykedik szabadon, a német jogrendszer toleranciája miatt rendkívül nehéz ellenük fellépni. Az al-Kaida nyílt pártolói mellett Hamburgban még vagy 200 “erőszakra hajlamos” iszlamistáról tudnak.

A német hírszerzés szerint 2001. szeptember 11. óta mintegy 200 személy utazott Németországból az afgán-pakisztáni határ térségébe, ahol harci kiképzést kapott. Több tucatnyian azóta hazatértek közülük. A terrorelhárítás szakértői szerint Németországban az elmúlt években felgyorsult a radikális iszlamista nézetek terjedése, elsősorban a német nyelvű weboldalaknak és a közösségi média forradalmának köszönhetően.

A német hatóságok valószínűleg közeli napokban vehetik át az összeesüvés részleteit feltáró Sidiqit amerikai kollégáiktól.
A CNN a hétvégén megkereste Sidiqi Hamburgban élő nővérét, aki megdöbbenten értesült fivérének viselt dolgairól. Mint mondta, Ahmed Sidiqi 2009-ben azért utazott Afganisztánba, hogy ott letelepedjen és új életet kezdjen a feleségével. A férfi nem sokkal a letartóztatása előtt felhívta a Németországban élő rokonait, akiknek azt mondta, hogy hamarosan felkeresi őket, mert már nagyon hiányoznak neki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik