Nagyvilág

Elkezdődött az orosz diszkótűz pere

Meghallgatásokkal kezdődött a pere hétfőn a Permben tavaly decemberben több mint 150 emberéletet kioltó tűzvész felelőseinek.

A tűz a Sánta ló szórakozóhelyen pusztított. Több magánszemély több millió rubeles kártérítési igényeket jelentett be, és a bíróság tíz ilyen igényt csatolt a periratokhoz.

A vádlottak padján nyolcan ülnek, köztük Anatolij Zak, a szórakozóhely tényleges tulajdonosa, Szvetlana Jefremova végrehajtó igazgató és Oleg Fetkulov művészeti igazgató, mindketten be nem jegyzett résztulajdonosok. Hármójukat a fogyasztók élet- és egészségbiztonsága követelményeit sértő szolgáltatás nyújtása, és gondatlanságból okozott emberhalállal vádolják. Hasonló vád alapján nemzetközi körözéssel keresik Konsztantyin Mrihint, a szórakozóhely másik tényleges tulajdonosát.

Ugyancsak a vádlottak között van a permi terület tűzbiztonsági főfelügyelője, aki ellen a vád hivatali hatalommal való visszaélés, két felügyelője, akiket hanyag ellenőrzéssel vádolnak, a tüzet okozó pirotechnikai látványosság alkalmazói az erre vonatkozó szabályok megsértése vádjával. Az ügyész a tárgyalás szünetében újságíróknak elmondta: magánemberektől összesen 2,4 milliárd dollár értékben érkeztek kártérítési igények a bírósághoz.

A Sánta lóban tavaly december 5-én kiütött tűz pillanatok alatt lángba borította az engedély nélkül átalakított, a tűzvédelmi előírásoknak egyáltalán nem megfelelően berendezett szórakozóhelyet, és 156, többnyire fiatal ember életét oltotta ki. A sérültek közül néhány csak a legutóbbi hetekben mehetett haza a moszkvai kórházakból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik