Nagyvilág

Árgus szemekkel lesik Orbánt a befektetők

A hírügynökségek a Fidesz "elsöprő", illetve "világos" sikeréről cikkeztek.

A mértékadó külföldi gazdasági lapok Orbán Viktor és a Fidesz nagyarányú győzelmét emelték ki a magyar önkormányzati választásokkal kapcsolatban, és érdeklődve várják azokat a konkrét gazdasági lépéseket, melyeket a költségvetési hiány sorsát befolyásolják.

Befektetők szerint a magyar kormányfőnek most már elő kell állnia a konkrét, költségvetési hiányt érintő lépéseivel, melyekre hónapok óta várnak – írja a Bloomberg, amely kiemeli, hogy a forint közel öt százalékkal erősödött az euróhoz képest szeptember eleje óta. (Ez a legjobb teljesítmény a Bloomberg által figyelt 25 feltörekvő piaci valuta között). A kormány akkor közölte a 2011-es deficitcélt. Elemzők szerint a Fidesz most három választásmentes évnek néz elébe, ez pedig lehetővé teszi a bonyolultabb, de szükséges lépések meghozatalát, és legalább két évig nem kell a népszerűségi kérdéssel foglalkozniuk.

A Wall Street Journal (WSJ) arra hívja fel a figyelmet, hogy a Fidesz győzelme azután a pénteki bejelentés után jött, mely szerint az országnak nincs szüksége megszorításokra, a gazdaságot az adócsökkentéssel és a befektetések ösztönzésével lehet növekedési pályára állítani. A lap szerint ugyanakkor a manőverezésnek nincs sok tere.

Az Európai Unió és a nemzetközi befektetők is árgus szemekkel figyelik, Orbán hogyan fogja a szigorú uniós költségvetési deficitszabályt betartani. A WSJ szerint nehéz lesz a választóknak tett ígéreteknek és az uniós elvárásoknak is megfelelni, de a győzelem megfelelő mértékű a különböző költségcsökkentő javaslatok véghezviteléhez, így az önkormányzati adminisztráció megnyirbálásához.

Előzőleg az AFP úgy értékelte, hogy a magyar kormányfő megerősítette hatalmát, miután a Fidesz az önkormányzati választásokon megszerezte a budapesti főpolgármesteri tisztet, és lényegében megismételte a parlamenti választásokon elért győzelmét.

A francia hírügynökség emlékeztetett rá, hogy a Fidesz először hódította el Budapest vezetését, és országosan ismét kétharmados többségre tett szert. Kitért arra, hogy a szocialistáknak csak az tűnt biztosnak, hogy a nagyvárosok közül Szegeden győznek.

A Jobbik, amely az áprilisi választásokon jelentős előretörést ért el a szavazatok mintegy 17 százalékának a megszerzésével, most az ország észak-keleti térségében 20 százalék fölé tornázta fel magát, ám országos szinten némileg elmaradt áprilisi teljesítményétől – írta az AFP.

Az LMP-ről, amelyet baloldali zöld pártnak nevezett, az AFP annyit jegyzett meg, hogy áprilisban a szavazatok 8 százalékával jutott be a parlamentbe, most a fővárosban 9 százalékos eredményt ért el, de vidéken ennél jóval szerényebb teljesítményre volt képes.

Az AP amerikai hírügynökség azt írta, hogy a Fidesz “elsöprő győzelmet” aratott a vasárnapi helyhatósági választásokon. A dpa német hírügynökség úgy fogalmazott, hogy a Magyarországon kormányzó jobboldal “világos sikereket” könyvelt el.

A Reuters brit hírszolgálat idézte Orbán Viktor miniszterelnököt, aki szerint a választók a kormány munkájáról nyilvánítottak véleményt a vasárnapi szavazáson. A Fidesz győzelme után világosabb kép alakulhat ki a kormány költségvetési szándékairól – írja a Financial Times.

A londoni gazdasági-politikai napilap szerint az eredmények megerősíthetik Orbán Viktor elszántságát a növekedés helyreállítására és “Magyarország gazdasági önrendelkezésének” megteremtésére.

A Financial Times szerint a kormány elé október közepére beterjesztendő költségvetési tervezet lefaragások és bevételnövelő intézkedések elegye lehet és nem kizárt új adók kivetése az energiaipari és távközlési cégekre – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik