Nagyvilág

Megkezdődtek Indiában a Brit Nemzetközösségi Játékok

Károly, brit trónörökös nyitotta meg vasárnap, India fővárosában a 19. Brit Nemzetközösségi Játékokat.

Delhi utcáira 80 ezer rendőrt és 17 ezer félkatonai rendfenntartót vezényeltek ki napközben, a boltok pedig zárva maradtak. Harci gépeket és helikoptereket is riadókészültségbe helyeztek, mert a kormány a 2008-as mumbai terrortámadásokhoz hasonló merényletektől tart.

Közben a Nehru stadionban összegyűlt 60 ezer ember előtt megtartották a nyitóünnepséget, amelyen az India különböző részeiből érkezett hétezer előadó, köztük sok gyerek mutatta be produkcióit India ötezer éves kulturális hagyományának jegyében. A szervező bizottság elnöke, akinek rövid beszéde előtt némi füttyszó is elhangzott a problémák miatt, azt mondta, hogy 71 nemzetközösségi tagország küldte el Delhibe több mint hétezer sportolóiját. Mint az olimpia nyitányán, a Brit Nemzetközösség Játékok ceremóniáján is felvonultak a tagországok sportolói nemzeti zászlójukkal.

India nagyon készült az eseményre, új repülőteret, metróhálózatot, utakat és stadionok építettek, hogy ezzel is mutassák: India feltörekvő gazdasági és politikai hatalom lett, és képes a Nemzetközösségi Játékok történetének legnagyobb eseményét megrendezni. Becslések szerint az előkészítés és a rendezés költsége több mint tíz milliárd dollár.

Komoly problémák is adódtak. Több versenyző visszalépett arra hivatkozva, hogy a sportolók faluja zsúfolt, lakhatatlan, és nem biztonságos. A nemzetközi média szerint kaotikus állapotok alakultak ki a játékok előtt: a sportolók falujának építését nem fejezték be, több létesítmény állítólag veszélyes, és sokan terrortámadástól is tartanak.

A rossz hangulatot fokozta, hogy dengue-láz (e:dengi) fertőzést kapott az indiai gyep-bowling csapat szövetségi kapitánya. A Press Trust of India nevű hírügynökség vasárnapi jelentése szerint Ruptu Gogoi a sportolók falujában lett rosszul, és onnan vitték kórházba alig néhány órával a Brit Nemzetközösségi Játékok indiai megnyitása előtt. A fertőzés tényét megerősítette a kórház egyik vezető orvosa, de azt mondta, hogy nem kell aggódni, mert az eset enyhe lefolyású, és a szövetségi kapitány, Ruptu Gogoi hamarosan elhagyhatja a kórházat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik