Nagyvilág

Az IMF dicséri Ukrajnát

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn a hét végén megdicsérte Ukrajnát a szerinte kitűnő teljesítményéért a költségvetés és a gazdaság rendbe hozatalában, és biztosra mondta, hogy az Ukrajnával kötött készenlétihitel-megállapodás első, most esedékes felülvizsgálata sikeres lesz.

Strauss-Kahn Jaltában egy gazdasági konferencián, az ukrán vezetőkkel folytatott megbeszélései végeztével úgy vélte, hogy “Ukrajna jól halad, épp csak a most esedékes felülvizsgálat van hátra. Biztosra veszem, hogy a következő felülvizsgálat is jól sikerül, és jelezni fogja, hogy az ukrán gazdaság ismét sínen van. Az IMF segített, de a munka java részét az (ukrán) kormány végezte el”.

“A kormány kezdte, átfogó reformok a költségvetés és a pénzügyi szektor erősítését, az energiaágazat korszerűsítését, Ukrajna nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Ettől fog gyorsulni a (gazdasági) növekedés, és bővülni a beruházás és a foglalkoztatás” – mondta az IMF vezetője. Hozzátette: az IMF támogatja, hogy a nehéz döntések közepette az ukrán kormány segítse a legszegényebbeket, jobban összpontosítva a jóléti programokat. “Egyetértünk, hogy az embereknek kell a reformfolyamat középpontjában lenniük” – mondta Strauss-Kahn.

Az oroszbarát Viktor Janukovics februári elnökké választása óta az ukrán kormány az egyik legfontosabb feladatának tartja a kapcsolatok javítását az IMF-fel, és a jelek szerint ez sikeres, különösen ahhoz képest, hogy az előző kormányzat elzárkózott számos reformtól és szerkezetátalakítástól. Ezért az IMF leállította az előző készenlétihitel-megállapodást, emlékeztetett a Dow Jones hírügynökség.

A jaltai tanácskozáson Mikola Azarov ukrán miniszterelnök beszámolt arról, hogy az idén az államháztartás hiánya valószínűleg csak a GDP 4,5 százalékával lesz egyenértékű, kisebb az IMF-fel megállapodott 4,9 százaléknál, és jövőre 3,5 százalékra csökkentik. Emlékeztetett, hogy tavaly az ukrán hazai össztermék (GDP) 16 százalékát tette ki a hiány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik