Nagyvilág

Utcai zavargássá fajuló tüntetés Amszterdamban

Rendőrökkel csaptak össze péntek este a lakásfoglalás betiltása ellen tüntetők Amszterdam központjában.

Helyszíni jelentések szerint napközben a tiltakozók békésen tüntettek a lakásfoglalást tiltó új jogszabály ellen, de alkonyat után közel kétszázan közülük kövekkel és üvegpalackokkal kezdték dobálni a helyszínre vezényelt rendőröket, és gépkocsikat rongáltak meg, egy autót fel is gyújtottak. A tüntetők fémkordonokkal, és halomba hajigált biciklikkel zárták le a város egyik hídját, a rendőrök pedig könnygázt vetettek be ellenük. A rendőrség buldózerekkel és vízágyúkkal próbálta megtisztítani az amszterdami utcákat a barikádoktól.

A rendőrség szerint szombat hajnalban 11 tüntetőt őrizetbe vettek. A zavargásokban két rendőr, három rendőrló és több tiltakozó kisebb sérüléseket szenvedett.

Hollandiában pénteken lépett hatályba a használaton kívüli lakások jogcím nélküli elfoglalását tiltó törvény.

Az Amszterdami Szabad Egyetem idén készült tanulmánya szerint a holland fővárosban mintegy 1500 ember él illegálisan üresen álló, használaton kívüli ingatlanokban. Ez a szám alig valamivel kevesebb, mint amennyi az 1970-es és 1980-as években volt, amikor a súlyos lakáshiány miatt nagyon sok fiatal fedél nélkül maradt.

A tiltó jogszabály bírálói szerint a lakásfoglalók ma alapvetően Kelet- és Dél-Európából érkezett bevándorlók.

Eberhart van der Laan amszterdami polgármester elmondta: azt tervezi, hogy fokozatosan fogják kiüríteni azt a mintegy 200 épületet, amelybe illegálisan költöztek be lakói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik