Nagyvilág

Palesztina nem tárgyal

A palesztin vezetés szombaton úgy döntött, hogy addig nem folytatják a közvetlen tárgyalásokat Izraellel, amíg nem állítják le az építkezést a megszállt területeken lévő izraeli kolóniákban.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottsága és a Mahmúd Abbász elnök irányította Fatah párt szombaton háromórás rámalláhi tanácskozásukon jutottak arra a döntésre. Mohammed Dahlan, a Fatah egyik vezetője leszögezte: “a palesztin vezetés úgy döntött, hogy nem folytatják a tárgyalásokat, amíg nem fagyasztják be az építkezéseket”.

Nem ez lesz azonban az utolsó szó, a végső döntést erről ugyanis az Arab Liga jövő heti, a líbiai Szirt városában tartandó tanácskozása után hozzák meg. Ez néhány további napot biztosít a felek között közvetítő George Mitchell amerikai elnöki megbízottnak, hogy valamilyen kompromisszumot hozzon tető alá.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a palesztin követelések és az amerikai nyomás ellenére mindeddig nem volt hajlandó kiterjeszteni a zsidó telepeken folyó építkezésekre kimondott, és a múlt hét hétfőjén lejárt, tíz hónapos moratóriumot.

George Mitchell az elmúlt két napon Abbász és Netanjahu között ingázott a kompromisszum érdekében. A palesztinok továbbra is készek konzultálni az amerikai elnöki megbízottal a megoldásról, és álláspontjukat október 8-án az Arab Liga elé terjesztik. Abbász jelezte, hogy a végső döntést azután hozza meg, hogy tanácskozott az arab külügyminiszterekkel az Arab Liga szirti csúcsértekezletének az alkalmából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik