Nagyvilág

Kémeket fogott Irán

Az iráni hatóságok őrizetbe vettek több olyan kémet, aki az internet segítségével az ország atomprogramjának meghiúsításán mesterkedett - jelentette be szombaton az iráni hírszerzési miniszter az állami televízió honlapja szerint.

A hatóságok ezáltal “megakadályozták az ellenséget abban, hogy végrehajtson egy pusztító akciót” – tette hozzá Hejdar Moszlehi, de azt nem közölte, hogy mikor és hány embert vettek őrizetbe. Kijelentette: a biztonsági szolgálatok figyelni tudják az internetet, és meg tudják akadályozni, hogy az iráni atomprogrammal kapcsolatban bármi kiszivárogjon, a program végrehajtását bármi megakadályozza. A hatóságoknak már korábban is fel kellett venniük a harcot nyugati országok kémeivel – tette hozzá.

A júniusban megjelent, Stuxnet nevű számítógépes vírust még mindig nem sikerült kiirtani az iráni ipari informatikai rendszerekből, már mintegy 30 ezer gépet fertőzött meg. A Stuxnet a Siemens német cég egyik programját támadja meg az iráni számítógépekben. Ez a program ellenőrzi az olajvezetékeket, -platformokat, az áramelosztókat és más ipari létesítményeket. Szakértők szerint a vírus célja informatikai szabotázs végrehajtása, vagyis oly módon megváltoztatni a létesítmények működését, hogy azok fizikailag megsemmisüljenek. Elsősorban Iránban terjedt el, de Indiában, Indonéziában és Pakisztánban is.

Egyes szakértők szerint elképzelhető, hogy a vírussal készítői célba vették a nemsokára üzemelni kezdő buseri atomerőművet Iránban. Az iráni vezetők azonban cáfolták, hogy Stuxnet tudott volna ártani az erőműnek, noha a létesítmény egyes alkalmazottainak személyes gépére rákerült a vírus.
Izrael és számos nyugati hatalom azzal vádolja Iránt, hogy békésnek feltüntetett atomprogramja keretében atomfegyver birtoklására törekszik. Teherán tagadja ezt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik