Külföld

Rendszert váltott Ukrajna

admin
admin

2010. 10. 01. 12:58

Alkotmányellenesnek minősítette pénteken az ukrán alkotmánybíróság azt a 2004-ben hatályba lépett törvényt, amely az elnöki hatalom nagy részét a parlamentre ruházta át. A kijevi döntés értelmében a februárban megválasztott oroszbarát ukrán elnök, Viktor Janukovics jogosult lesz arra, hogy megválassza saját kormányát, és a továbbiakban Ukrajna parlamentáris helyett elnöki köztársaság lesz.

Anatolij Golovin, az alkotmánybíróság elnöke elmondta, hogy a szóban forgó törvény nem egyeztethető össze az alaptörvénnyel, így Ukrajnában vissza kell térni a hatalommegosztás 2004 előtt fennálló rendjéhez.

Eközben Janukovics Jaltában egy sajtóértekezleten pénteken azt hangsúlyozta, hogy mindegyik hatalmi ágnak eleget kell tennie az alkotmánybíróság döntésének. “Ukrajnának be kell tartania a jogszabályokat. Ez a demokrácia alapja. Ennek értelmében mind az elnök, mind pedig a parlament és a kormány köteles alávetni magát az alkotmánybíróság döntésének” – mondta.

Janukovics hatalomra kerülése óta szövetségesei – a létfontosságú reformok keresztülvitele érdekében – a 2004-es politikai zavargások során elvesztett elnöki jogkörök (egyebek mellett a miniszterelnök és a kabinettagok kinevezésének joga) visszaállítását szorgalmazták, és kérték az alkotmánybíráktól, hogy mondják ki: ellentmondásokat tartalmaz és érvénytelen a Nyugat-barát Viktor Juscsenkót hatalomra segítő, a 2004-es narancsos forradalom idején bevezetett törvény. A 2004-es jogszabály korábbi fő támogatói egyébként Janukovics táborából kerültek ki, akiknek ily módon – az elnök és a parlament közötti folytonos szembenállás következtében – sikerült megbénítaniuk a döntéshozatalt, ami hozzájárult Juscsenko 2010-es bukásához.

Janukovics év eleji elnökké választása óta Kijev ismét Moszkva felé fordult, és felhagyott azzal a törekvéssel, hogy Ukrajna a NATO tagja legyen, ugyanakkor az ukrán vezetés azt hangoztatja: az ország továbbra is elkötelezett amellett, hogy az európai fősodorba bekapcsolódjon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.