Nagyvilág

Arafat Izrael megtámadására buzdította a Hamászt

Mahmúd Zahar, a Hamász egyik vezetője szerint Jasszer Arafat hajdani palesztin vezető maga buzdította az iszlamista mozgalmat arra, hogy hajtsanak végre fegyveres akciókat Izraelben.

A gázai övezeti ar-Riszala és Falasztin lapok által idézett nyilatkozatában Zahar megismételte a Hamász Mahmúd Abbász elnökhöz intézett felhívását, hogy vonuljon ki az Izraellel nemrég megkezdett béketárgyalásokról, s Arafat lépését idézte fel annak alátámasztására, hogy a mostani tárgyalások meghátrálást jelentenek.

“A néhai palesztin vezető, Jasszer Arafat arra buzdította a Hamászt, hogy indítson fegyveres akciókat a zsidó állam szívében, miután tudatára ébredt a megszálló kormánnyal folytatott tárgyalásai kudarcának” – mondta a Hamász legbefolyásosabb gázai övezeti vezetője a két újság beszámolója szerint azon a találkozón, amelyet még a hét elején tartott a Gázai övezetben hatalmon lévő mozgalom parlamenti képviselőivel.

Nem fejtette ki, hogy ez az utasítás miképpen jutott el a Hamászhoz, sem azt, hogy az milyen szerepet játszott az általuk annak idején elkövetett merényletekben.

Hogy Arafat miért vonult ki az eredményes tárgyalásokról, miközben a palesztin államiság megteremtése már-már karnyújtásnyira volt, s pontosan miért robbant ki a felkelés, az máig rejtély, amelynek megoldására számos összeesküvés-elmélet született minden politikai oldalon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik