Nagyvilág

Vízágyúval oszlatott a német rendőrség

Több száz ember megsérült csütörtökön Stuttgartban, amikor a rendőrség vízágyúkkal és könnygázzal támadt a főpályaudvar átépítése ellen tiltakozó tömegre.

A demonstráció szervezői szerint a sérülések túlnyomó részét a könnygáz okozta, de a ZDF televízió esti híradójában vérző fejű embereket is lehetett látni. A város kórházai tele vannak orvosi ellátásra szoruló tüntetőkkel. A szervezők mintegy ezer sérültet emlegetnek, a rendőrség viszont nem volt hajlandó számokat megnevezni. Szóvivője ugyanakkor óva intett a tüntetőktől származó számadatok hitelesként való elfogadásától. Állítása szerint a demonstráció egyes résztvevői erőszakot alkalmaztak a közegekkel szemben.

Heribert Rech, Baden-Württemberg tartomány belügyminisztere a ZDF televízióban védelmébe vette a rendőri beavatkozást. Mint fogalmazott, “a vasútnak mint építtetőnek építési joga van a pályaudvaron. A rendőrségnek pedig az a feladata, hogy az alkotmánynak megfelelően érvényt szerezzen ennek a jognak, elvégre jogállamban élünk”. A berlini parlament ellenzéki pártjai ugyanakkor bírálták a rendőrség stuttgarti fellépését.

Baden-Württemberg tartomány székvárosában hetek óta tüntetnek a régi főpályaudvar lebontását ellenző szervezetek. A város – a vasúttal és a tartományi kormánnyal egyetértésben – új, a föld felszíne alá helyezett pályaudvart akar építeni, amely fontos állomása lenne az európai gyorsvasúti hálózatnak. Az ellenzők drágának és értelmetlennek tartják a tervet, amelynek megvalósításához azonban már minden szükséges engedély és szakvélemény rendelkezésre áll.

A ZDF helyszíni tudósítója szerint Stuttgart történetének legnagyobb szabású tüntetése zajlik péntek délután óta, a tüntetők száma folyamatosan növekszik. A város forró északára, sőt valószínűleg forró hétvégére készülhet – jósolta a tv-tudósító.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik