Nagyvilág

Nem volt eredménye a koreai tárgyalásnak

Eredmény nélkül értek véget csütörtökön a szakértői szintű katonai tárgyalások Észak- és Dél-Korea között - jelentette be a szöuli védelmi minisztérium.

A dél-koreai küldöttség a tárgyaláson ragaszkodott ahhoz, hogy Phenjan kérjen bocsánatot a Cshonan dél-koreai hadihajó elsüllyesztését. A phenjani küldöttég azonban tagadta, hogy köze lenne a tragédiához, valamint közölte: nem tudja elfogadni annak a nemzetközi vizsgálatnak az eredményét, amely Észak-Koreát teszi felelőssé a az ügyben. Dél-Korea ezenkívül felszólította Északot, hogy hagyjon fel a katonai fenyegetésekkel és provokációval a két ország sárga-tengeri határa mentén, és ne rágalmazza folyton a dél-koreai hatóságokat – közölte a minisztérium.

Az észak- és dél-koreai katonatisztek találkozóját a két országot elválasztó tűzszüneti vonal demilitarizált övezetében, Panmindzsonban rendezték meg. Utoljára 2008 októberében voltak hasonló tárgyalások a két Korea között. A találkozót Phenjan kezdeményezte két hete azzal, hogy tegyenek lépéseket a Sárga-tengeren előforduló összetűzések megelőzésére, s vessenek véget annak a gyakorlatnak, hogy dél-koreai aktivisták Phenjan-ellenes röplapokat juttatnak át a határon.

Csupán néhány órával a szakértői tárgyalások előtt történt, hogy Pak Kil Jon észak-koreai külügyminiszter-helyettes kijelentette az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán: az Egyesült Államoktól eredő fenyegetés miatt Észak-Korea tovább fejleszti nukleáris fegyverzetét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik