Nagyvilág

Észak-Korea: újabb fotók a legkisebb fiúról

Észak-Koreában a KCNA állami hírügynökség csütörtökön első alkalommal közölt fényképet Kim Dzsong Il főtitkár legkisebb fiáról, lehetséges utódjáról.

A helyi távirati iroda három, majdnem teljesen egyforma felvételt hozott nyilvánosságra, amelyen több száz civil és katonai vezető látható. A fotón az első sorban ül az ország legfőbb vezetője, Kim Dzsong Il, akit ismét főtitkárrá választottak a Munkapárt e heti rendkívüli gyűlésén.

A KCNA nem tett említést a “kedves vezető” legkisebb fiáról. A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentésében ugyanakkor megerősítette, hogy a felvételen ő is felfedezhető. A 27 éves Kim Dzsong Unt a mostani párttanácskozáson négycsillagos tábornokká léptették elő, beválasztották a párt központi bizottságába, és a központi katonai bizottság alelnöke lett.
A Munkapárt szeptember 28-ai kongresszusára tartó küldöttség Phenjanban (fotó: MTI/EPA)

A Munkapárt szeptember 28-ai kongresszusára tartó küldöttség Phenjanban. Képgaléria! (fotó: MTI/EPA)

A Koreai Munkapárt rendkívüli ülésén szöuli elemzők szerint hivatalosan is bejelenthetik a jelenleg 68 éves Kim Dzsong Il utódlását. A betegeskedő phenjani vezető tavaly januárban jelölte ki harmadik fiát majdani utódjául. Ez utóbbi tényt a rezsim hivatalosan még nem erősítette meg, a külföldnek elsősorban a hírszerzési csatornákon keresztül vannak értesülései a fejleményekről.

Burkoltan bár, de a phenjani rezsim folyamatosan készíti fel az embereket a küszöbönálló hatalomátadásra, egyre gyakrabban használva a „Pektu-vérvonal” és a „Mangjongde-vérvonal” kifejezést. Az előbbi a Pektuszan nevű koreai szent hegyre utal, ahol a helyi legendák szerint Kim Dzsong Il meglátta a napvilágot, az utóbbi pedig az észak-koreai Betlehemként számon tartott Mangjongde településre, ahol a KNDK-t megalapító Kim Ir Szen született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik