Külföld

Békainvázió Szlovákiában

admin
admin

2010. 09. 30. 09:15

Szokatlan jelenség volt megfigyelhető Kelet-Szlovákiában, a Bodrogközben és az Ung-vidéken az utóbbi időszakban: a régió útjait szinte elborították a gépjárművek által elpusztított békák tetemei - írja az Új Szó című pozsonyi napilap.

A békák, elsősorban a zöld varangyok mértéktelen elszaporodásának egyik oka az, hogy az idei árvizek és a rendkívüli csapadékos időjárás miatt a térségben sok olyan vizes hely jött létre, ahová az állatok lerakhatták petéiket. A zöld varangy nősténye akár 10 ezer petét is telepíthet, az ebihalak ezekből 3-4 nap elteltével fejlődnek ki, és 2-3 hónap múlva alakulnak át békává.

A szúnyoglárvák és az egyéb, táplálékul szolgáló rovarok nagy száma ugyancsak kedvezett a békaállomány rendkívüli mértékű növekedésének.

A lap által megkérdezett Bogoly János biológus elmondta, hogy sok béka mostanában próbál meg olyan helyet találni, ahol a téli hónapokat átvészelheti. A vándorlás során jutnak el az emberek által lakott helyek közelébe, a bérházak lépcsőházába, illetve a lakások pincéibe, ahol mostanság szintén sok egyedet találni.

Az autóutakat ugyancsak keresztezik a vonulási útvonalak, és a meleg aszfalt felett található rovarokra vadászva szintén sok béka pusztul el. Bogoly János úgy véli, hogy a békainvázió most már csupán rövid ideig tart, ugyanis ha a hőmérséklet 8-10 Celsius fok alá csökken, az állatok életfunkciói lelassulnak, és a tavasz beálltáig a kétéltűek eltűnnek az emberek szeme elől.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.