Nagyvilág

Tízezrek tüntetnek a megszorítások ellen

Az Európai Unió tagországaiban a nemzetközi gazdasági válság miatt bevezetett gazdasági megszorítások ellen tüntetett Brüsszelben több tízezer ember - a szakszervezeti megmozduláson minden EU-tagállam képviseltette magát.

“Többek közt arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy még nem késő elállni a megszorításoktól, és más irányban keresni a megoldást” – mondta John Monks, az európai szakszervezeti szövetség főtitkára a BBC-nek.

Tízezrek tüntetnek a megszorítások ellen 1A brüsszeli tüntetést az Európai Bizottság pénzügyi szigort fokozó javaslatainak bejelentéséhez, illetve az uniós pénzügyminiszterek csütörtöki kötetlen találkozója elé időzítették.

Baloldali szervezetek Budapesten is tüntettek az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) kezdeményezéséhez csatlakozva. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti irodája elé szervezett magyarországi tüntetéshez – amelyen körülbelül 60-70 ember vett részt – csatlakozott az Attac Magyarország, az Európai Baloldali Párt, a Magyar Egyesült Baloldal, a Magyarországi Munkáspárt 2006, a Magyar Szociális Fórum Hálózat és a Zöld Baloldal.
Tamás Gáspár Miklós, a Zöld Baloldal elnöke beszédében hangsúlyozta: egy olyan világban, amelyben a hatalmas technikai fejlődés lehetővé tenné „embermilliárdok jólétét”, és amelyben ugyanez a fejlődés lehetővé tenné, hogy ne kevesen dolgozzanak nagyon sokat nagyon kevés bérért, karnyújtásnyira van a jólét, a bőség és a szabadság. Azonban a dolgozó emberek és a bőség között a „tőkés rendszer áll”, ennek a rendszernek a leépítése és megszüntetése minden józan ember érdeke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik