Nagyvilág

Lakosságcserét akar Izrael külügyminisztere

Avigdor Lieberman izraeli külügyminisztere, az ENSZ számára készített tervezetében lakosságcserét javasol, mely szerinte megoldaná az izraeli-palesztin problémát - tudósít a Ha'aretz.

A politikus azt szeretné, ha a Palesztina területén élő zsidók visszatelepítéséért cserébe Izrael területén élő palesztinokat telepítenének át Palesztinába. Benjamin Netanjahu miniszterelnök azonban máris jelezte: nem ért egyet ezzel.

Cseréről és nem a lakosság tömeges mozgatásáról van szó – hangsúlyozta Lieberman az ENSZ közgyűlése előtt, ezzel is jelezve: nem a határok megváltoztatása vagy etnikai fellazítás a célja, hanem az, hogy a mindkét fél által elfogadott határok között oldják meg a vitás kérdéseket, és ezzel az izraeli településbővítések akut ügye is megnyugtató megoldást találhatnának.

Hozzátette azt is, hogy a közel keleti konfliktus nem szorítkozik Izraelre, sőt a problémák megoldásának kulcseleme az, ha elhárítják Irán fenyegetéseit. Ezt azzal magyarázza, hogy szerinte Irán, úgynevezett térségi segéderői – így a Hamasz – állandósítani tudja a feszültséget és az ellenségeskedést és ezt kéne megszüntetni. “Ha Irán nincs, nincs Hamász, azaz konfliktus sem” – állítja Lieberman.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik