Nagyvilág

Az EU nem büntetné a magyart

Az unió kisebbségügyi főbiztosa szt szeretné, ha a szlovákiai államnyelvtörvényből teljes mértékben törölnék a pénzbüntetés lehetőségét.

„Ilyen esetekben ezek nem kívánatosak, mert nem segítik elő a nemzetek közti általános megértést és a társadalom összetartását” – jelentette ki Knut Vollebaek. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa Pozsonyban találkozott Daniel Krajcer szlovák kulturális miniszterrel. Vollebaek pozsonyi látogatása során találkozott még Bugár Bélával, a parlament alelnökével, a Híd párt elnökével, Rudolf Chmel kormányfő-helyettessel, valamint a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) küldöttségével is.

Vollebaek pozitívnak minősítette, hogy a módosított nyelvtörvény már nem érinti a magánszférát, „De örülnék annak, ha teljes egészében elmaradnának (a szankciók)” – szögezte le a főbiztos. A beszélgetések során szóba került a magyar állampolgársági törvény, illetve az arra adott szlovák válasz is. Vollebaek úgy látja, hogy a magyar állampolgársági törvény, illetve az arra adott szlovák reagálás nem használt a két ország kapcsolatainak.
„A magyar törvény olyan aggodalmakat válthatott ki, hogy beavatkoznak a Szlovák Köztársaság jogrendszerébe. A szlovák reagálás is elhamarkodott volt, és nem nyújtott jövőképet az országok közötti jó, baráti kapcsolatoknak” – mondta újságíróknak a főbiztos. Leszögezte: minden országnak joga van meghatározni, kinek ad állampolgárságot. „Ugyancsak az államok joga, elfogadják-e a kettős állampolgárságot vagy sem” – tette hozzá.

Vollebaek csak szerdai pozsonyi látogatása során kapta meg a módosított államnyelvtörvény szövegének hivatalos angol fordítását, ezért a dokumentumot részletesebben még nem kívánta kommentálni. “Majd miután áttanulmányoztam” – jegyezte meg.

Érdeklődésére, hogy Pozsony miért nem várta meg a törvénymódosítással a Velencei Bizottság állásfoglalását, Bugár elmondta: Szlovákia nem zárja ki, hogy a Velencei Bizottság állásfoglalása alapján további változásokat eszközöl az államnyelvtörvényben. A Velencei Bizottság – a strasbourgi székhelyű Európa Tanács tanácsadó szerve – állásfoglalását a nyelvtörvényről Szlovákia kérte.

„Közöltük, hogy bár a jogszabályt első olvasatban októberben tárgyalják meg a parlamentben, de a második olvasatra decemberben kerül sor. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a Velencei Bizottság jelentését azonnal megkapjuk, lehetőségünk lesz azt áttanulmányozni és újabb módosító javaslatokat tenni” – jelentette ki Bugár. Az MKP képviselőivel a főbiztos a szlovák kormányprogramról, a nyelvtörvényről és az állampolgárság kérdéséről folytatott eszmecserét.

„Elmondtuk, nagyon sajnáljuk, hogy a kisebbségekről szóló általános törvény, melyet a főbiztos úr is szorgalmazott, nem került be az új szlovák kormány programjába” – jelentette ki Berényi József pártelnök. Az MKP számára a legnagyobb problémát továbbra is a szankciók megléte jelenti. „Ez egy megalázó és megfélemlítő eszköze a szlovák politikának, ugyanis eleve feltételezi, hogy a szlovákiai magyarok nem használják megfelelő szinten a szlovák nyelvet, illetve hogy visszautasítják annak használatát” – mutatott rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik