Külföld

Berlusconi megkapta a bizalmat

admin
admin

2010. 09. 29. 20:24

Megnyerte a szerdai bizalmi szavazást Silvio Berlusconi olasz kormányfő.

A voksolási eredmény a Gianfranco Fini alsóházi elnöktől ideiglenesen elforduló disszidenseknek köszönhető. A miniszterelnök egy ötpontos programot vázolt fel a képviselők előtt a megbízatása lejártáig, 2013-ig terjedő időszakra, és ezzel elnyerte a támogatásukat. E pontok: igazság, föderalizmus, terv a Délért, pénzügyi fegyelem és biztonság.

Szokatlanul békülékeny hangvételű felszólalásában a miniszterelnök “nemzeti összetartást” kért, és azt, hogy az ellenzéket is beleértve mindenki “dolgozzék együtt”. Szükségesnek ismerte el a vitát még a kormányzó többségen belül is, és fontosnak minősítette “a szabad és erős” parlamentet. Egyetlen egyszer sem említette Fini alsóházi elnököt, akit ő zárt ki a közösen alapított kormánypártból, és akivel korábban heves szócsatákat vívott.
A lehetséges 617-ből 342-en szavaztak mellette, ami jóval több, mint az abszolút többség (309). Ellene csak 275-en voksoltak. A szakadár képviselőcsoport vezetője azzal indokolta a támogatásukat, hogy Berlusconi öt pontja tartalmazza azokat az elvárásokat, amelyekre a választók 2008-ban a szavazatukat adták, és a Finihez hű képviselők mindig kitartanak ezek mellett.

A vitában az egyik ellenzéki párt vezetője, Antonio di Pietro volt korrupcióellenes ügyész Berlusconit “lelkiismeretlen illuzionistának” és “a demokrácia megerőszakolójának” nevezte, és azzal vádolta, hogy azért ragaszkodik a hatalomhoz, hogy kibújjék az igazságszolgáltatás alól.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.