Nagyvilág

Schwarzenegger elhalasztott egy kivégzést

Élve kaliforniai kormányzói jogaival 45 órával elhalasztotta Arnold Schwarzenegger egy - öt év óta az első - halálos ítélet végrehajtását a szövetségi államban, hogy több időt adjon a bíróságoknak a halálraítélt panaszának megfontolására.

Albert Greenwood Brownt szerda éjfélkor kellene kivégezni, de ügyvédei szövetségi és kaliforniai állami bíróságokon is fellebbezést nyújtottak be, azt állítva, hogy a méreginjekcióval, új előírások szerint történő kivégzés szokatlanul kegyetlen, s nem szavatolja, hogy az elítélt szenvedés nélkül távozzon a túlvilágra.

Brownt egy 15 éves lány elrablása, megerőszakolása és megölése miatt ítélték halálra. A bűncselekmény harminc évvel ezelőtt történt.

A kaliforniai törvények szerint a halálraítélt választhat, méreginjekcióval vagy gázkamrában vetnek véget életének. Általában az előbbi, kevésbé fájdalmas módszert választják.

Az előírások szerint alkalmazott altatószer – sodium thiopental – tartalékai azonban Kaliforniában vészesen kimerülőben vannak. Kaliforniában összesen 7,5 gramm maradt belőle, ráadásul szavatossága október 1-jén lejár. Brown után még négy elítéltet kell kivégezni, de a meglévő mennyiség nem elegendő mindenkire. A szóban forgó, erős és gyors hatású altatószer kizárólagos gyártója az Egyesült Államokban az illinoisi Hospira nevű vállalat. A cég szerint késik a szer összetevőinek leszállítása, s ez okozza a fennakadást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik