Külföld

Medvegyev leváltotta a moszkvai polgármestert

admin
admin

2010. 09. 28. 13:30

Dmitrij Medvegyev orosz államfő rendeleti úton azonnali hatállyal eltávolította tisztségéből Jurij Luzskov moszkvai polgármestert, a Kreml honlapján megjelent közlemény szerint bizalomvesztés indokával.

Luzskov 18 éven át állt a moszkvai önkormányzat élén: többször megválasztották, majd amikor a fővárosi polgármester választhatóságát eltörölték, Vlagyimir Putyin elnök újra kinevezte. Jelenlegi mandátuma jövőre járt volna le.

Keményen bírált

A polgármester többször is bírálta Medvegyevet, ezt a Kremlben úgy értékelték, hogy éket akar verni az államfő és Vlagyimir Putyin miniszterelnök közé, és világosan érzékeltették, hogy nem kívánják tovább látni tisztségében.

Hétfőn tért vissza egyhetes szabadságáról, amely előtt állítólag egy hetet kapott arra, hogy eldöntse, lemond-e. Első munkanapján kijelentette: nem áll szándékában önként távozni. A polgármesteri hivatalból származó értesülés szerint Luzskovot munkahelyén érte a leváltás kora reggeli híre. Vlagyimir Reszint, Luzskov első helyettesét bízta meg ideiglenesen Medvegyev a polgármesteri teendők ellátásával.

Nem volt meglepetés

Luzskov várható eltávolítása egy ideje már nyílt titok volt: két televíziós csatorna élesen bíráló hangvételű, nyílt vádakat tartalmazó dokumentumfilmeket készített és vetített róla, ami csakis felsőbb hozzájárulással volt lehetséges. Emellett a fővárosi bíróságokon az utóbbi időben három olyan példátlan ítélet is született, amely elmarasztalta az önkormányzatot.

Mindazonáltal nem önmagában Luzskov eltávolítása a figyelemreméltó, hanem a mikéntje. A polgármester mellett állást foglalt az önkormányzat – amelynek jóvá kell hagynia a majd kinevezendő új polgármestert is – és több parlamenti párt fővárosi szervezete. Megfigyelők szerint nyilvánvaló alkudozás folyt: ha hajlandó lett volna önként távozni, csapatának valamely tagja vehette volna át a helyét, és ő maga szinekúrát (jól jövedelmező, kényelmes állást), például felsőházi tagságot kaphatott volna.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.