Nagyvilág

Abbász nem enged a moratóriumból

Izraelnek mindaddig fenn kell tartania a ciszjordániai zsidó telepek bővítésének tilalmát, amíg a béketárgyalások tartanak - jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök.

“Követeljük a moratóriumot a tárgyalások idejére, mivel amíg tárgyalások vannak, addig remény is van” – mondta a France 1-nek arabul nyilatkozó Abbász, aki szerint a döntés, amellyel Izrael hagyta lejárni a tíz hónapja elrendelt telepbővítési tilalmat, veszélybe sodorta a közel-keleti békefolyamatot.

Közben egy másik nyilatkozatban Abbász tárgyalódelegációjának egy tagja azt mondta: nem engednek a zsidó telepekkel kapcsolatos álláspontjukból. “A Palesztin Hatóság nem köt ebben a kérdésben kompromisszumot” – fogalmazott a palesztin diplomata az as-Sark al-Auszat című londoni székhelyű arab nyelvű napilapnak.

A palesztin elnök hétfőn Nicolas Sarkozy francia államfővel tárgyalt Párizsban, s megbeszéléseik után arról beszélt, hogy Izrael telepépítési tevékenységét újabb 3-4 hónapra mindenképp fel kellene függeszteni, hogy esélyt adjanak a béke megteremtésének. Felvetésével a francia elnök is egyetértett.

“Nem akarjuk leállítani ezeket a tárgyalásokat, de ha a telepépítések folytatódnak, kénytelenek leszünk” – mondta a Europe 1-nek a palesztin elnök, hozzátéve: szeretné, ha az Európai Unió – a Palesztin Hatóság legfőbb támogatója – is bekapcsolódna a béketárgyalásokba, ahogy azt Nicolas Sarkozy is szorgalmazta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik