Nagyvilág

Újraszámolják az afgán voksokat

Legalább hét afganisztáni tartományban részben újra kell számlálni a szeptember 18-i parlamenti választáson leadott szavazatokat - jelentette be a független választási bizottság elnöke.

Fazil Ahmad Manavi közölte, hogy már elrendelte a voksok újraszámolását hét tartomány több szavazókörzetében. Nem kizárt azonban, hogy máshol is szükség lesz erre, ugyanis egyelőre nem mindenütt fejeződött be a voksok összesítése – tette hozzá.

Manavi hangsúlyozta, hogy a szavazatokat a választási bizottság, a választási szabálytalanságokat vizsgáló testület, illetve a nemzetközi közösség képviselőinek felügyelete alatt fogják újraszámolni.

A szavazás után a választási bizottsághoz közel 4 ezer bejelentés érkezett szabálytalanságokról és csalásokról, de már a választás előtt több mint 3 millió hamis szavazócédulára bukkantak Afganisztánban. Többszörös szavazásra 1228 választókörben volt példa, hamis választási értesítővel pedig 352 helyen találkoztak az összesen mintegy 5 ezerből.

A választási bizottság adatai szerint a választáson a szavazásra jogosult 17,3 millió polgár közül 4,3 milliónyian adták le voksukat. A szavazást helyenként tálib lázadók támadásai zavarták meg. A választás végleges hivatalos eredményei várhatóan csak október végére válnak ismertté.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik