Nagyvilág

Száz fölött van a Fanapi tájfun áldozatainak száma

A Fanapi tájfun okozta áradások, a földcsuszamlások és a sárlavinák eddig legkevesebb 75 ember halálát okozták, az eltűntek listáján 61-en vannak - jelentette a kínai média hétfőn.

A halottak és eltűntek kétharmadáért a földcsuszamlások és a nagy mennyiségű csapadék miatt lezúduló, hömpölygő sár tehető felelőssé – tájékoztatott a katasztrófa sújtotta dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartomány szóvivője. Egy hegyi bánya közelében történt gátszakadás miatt 28-an vesztették életüket, míg az árvizek 18 ember életét követelték.

Az anyagi kárt ötmilliárd jüanra, vagyis mintegy 735 millió dollárra teszik, s a károsultak száma – Kuangtung öt városában – meghaladja a másfél milliót.

A hétvégén folyamatos volt a mentés, a bajbajutottak segélyekkel való ellátása és a területek fertőtlenítése. Eddig megközelítőleg 130 ezer embert kellett elköltöztetni, de van, ahol az emberek már visszatértek a lakóhelyükre és ásókkal, kapákkal próbálják eltakarítani a sarat. A legfrissebb adatok szerint a tartományban mintegy 16 ezer ház dőlt össze, és több mint 66 ezer hektár termőföld került víz alá.

A kuangtungi kormányzat 240 millió jüant (közel 36 millió dollár) különített el a helyreállítási munkákra, továbbá a károsultak segélyezésére. A helyi vezetés azt ígérte, hogy a hajléktalanná vált családoknak még a holdújév beköszönte előtt – vagyis körülbelül négy hónapon belül – új házakat építenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik