Nagyvilág

Schmitt Pál bízik a szlovák belátásban

Schmitt Pál köztársasági elnök bízik abban, hogy a kettős állampolgársággal kapcsolatos szlovák fenntartások csökkenni fognak.

Az államfő hivatala azután közölte ezt, hogy hétfőn Schmitt Pál udvariassági látogatáson fogadta Mikulás Dzurinda szlovák külügyminisztert a Sándor-palotában.

A közlemény szerint a “szívélyes találkozón” áttekintették a két ország közötti együttműködés lehetőségeit. A tárgyaló felek megerősítették, hogy mindketten az együttműködés jegyében fordulnak a vitás kérdések rendezése felé, és reményüket fejezték ki, hogy az új kormányok között is pozitív légkör lesz uralkodó.

Schmitt Pál a találkozón elismerését fejezte ki aziránt, hogy a szlovák kormány enyhítette a nyelvtörvénnyel összefüggő rendelkezéseket, és bízik abban, hogy a kettős állampolgársággal kapcsolatos szlovák fenntartások csökkenni fognak. A köztársasági elnök emellett jelezte azt is, hogy még az idén ellátogatna szlovák kollégájához.

Schmitt Pál gratulált Mikulás Dzurindának ahhoz, hogy Budapesten lefutotta a maratoni távot. Mindketten úgy ítélték meg, hogy kétségbevonhatatlan jele a két ország népei közti barátságának hogy több mint tízezer résztvevő hangos tapssal üdvözölte a szlovák külügyminiszter részvételét a versenyen – olvasható a közleményben.

Mikulás Dzurinda azért érkezett Budapestre, hogy Martonyi János külügyminiszterrel áttekintse a két ország aktuális ügyeit és kicseréljék a magyar-szlovák vízumképviseleti megállapodásról szóló jegyzékeket.

A két külügyminiszter között ez az első találkozó azóta, hogy a szlovák köztársasági elnök július közepén kinevezte a koalíciós kormány tagjait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik