Külföld

Háborús bűnöst éltettek

admin
admin

2010. 09. 27. 06:37

Sokezres tömeg éltette vasárnap a pulai börtön előtt születésnapján az egykori bosnyák szakadár vezetőt, Fikret Abdicot, aki háborús bűntények elkövetése miatt 15 éves börtönbüntetését tölti ott.

A horvát lapok internetes oldalaikon beszámoltak arról, hogy közel háromezer ember érkezett a dél-isztriai városba Bosznia északnyugati részéről, de jöttek sokan Szlovéniából is. Harminchét buszból álló konvojjal érkeztek a pulai börtön melletti parkolóba, ahol éltették a 71-ik születésnapját ünneplő Abdicot, s szolidaritásukról biztosították a “nagy vezért”.

Abdicot 2002-ben húsz év börtönbüntetésre ítélte a károlyvárosi (Karlovac) bíróság a polgári lakosság és hadifoglyok ellen elkövetett háborús bűnök miatt, de három évvel később 15 évre mérsékelte büntetését a legfelsőbb bíróság.
Az eredetileg üzletember Abdic a boszniai háború idején szembefordult az Alija Izetbegovic vezette bosnyákokkal.

1993-ban Bosznia északnyugati részén kikiáltotta a “Nyugat-boszniai Autonóm Területet”. E “miniállam” vezetőjeként több ezer fős hadsereget szervezett, és Bihac, Cazin, valamint Velika Kladusa környékén a bosnyák hadsereg ellen harcolt. Mintegy ötezer embert tartottak fogva az ellenőrzése alatt álló területeken felállított gyűjtőtáborokban, ahol többen belehaltak a kínzásba és a kényszermunkába.

A háború után, 1995-ben az egykori lázadóvezér Horvátországban keresett menedéket, és ott állampolgárságot kapott, de 2001-ben bíróság elé állították.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.