Nagyvilág

Chirac fizet, hogy ne pereljék be

A párizsi közgyűlés hétfőn jóváhagyta azt a szocialista főpolgármester, a jobbközép kormánypárt és Jacques Chirac volt konzervatív államfő, korábbi főpolgármester közti megállapodást, amely alapján a fővárosi önkormányzat 2,2 millió eurós kártérítésért cserébe nem perli tovább az exelnököt, amiért az ő hivatali idejében fiktív állásokat hoztak létre a városházán.

A 77 éves volt államfőnek 2010 végén sikkasztás és hivatali visszaélés vádjával kellene bíróság elé állnia, amiért a kilencvenes években a párizsi városházán a jobbközép kormánypárt 21 fiktív állást hozott létre barátok és politikai szövetségesek számára, Chirac irányítása alatt.
A Chirac által felajánlott 550 ezer eurón felül az általa alapított, jelenleg kormányzó Népi Mozgalom Uniója (UMP) párt is fizet az önkormányzatnak 1,65 millió eurót.

A felperes városháza visszalépése ellenére a per nem marad el, de Chiracnak – aki az első volt francia köztársasági elnök, akit bíróság elé állítanak – nem kell tartania az ítélettől, ugyanis az ügyészség már korábban közölte: azt javasolja, hogy a politikus ellen ne induljon eljárás az ügyben.

Az ellenzéki Szocialista Pártban vitatott kártérítés elfogadását Bertrand Delanoe jelenlegi főpolgármester “az igazság, a tények elismerése, kártérítés hármas céljával” indokolta. Szeptember elején ugyanis az UMP már kifizette az 1,65 millió eurót a 2,2-ből. Ennyibe kerültek ugyanis a kormánypárti szimpatizánsok részére fenntartott fiktív munkahelyek a fővárosi önkormányzatnak.

“A párizsi városháza megkapta azt a kártérítést, amelyet a párizsiak jogosan követeltek” – hangsúlyozta Delanoe a szavazás előtti hozzászólásában. A fővárosi közgyűlésben 147-en megszavazták a megállapodást, csak a zöldek 13 képviselője voksolt nemmel. A megállapodás visszautasításáról szóló döntésüket Yves Contassot képviselő az etikával és a politikai morállal indokolta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik