Nagyvilág

A Hamász beszüntetné a béketárgyalásokat

A Hamász radikális palesztin szervezet száműzetésben élő vezetője, Háled Mesaal hétfőn arra kérte a Palesztin Hatóság vezetőjét, hogy szüntesse be a béketárgyalásokat Izraellel.

A Hamász mindig is elítélte az Izraellel való békekötést, és azzal fenyegetett, hogy megpróbálja megzavarni a béketárgyalásokat.

“Arra kérem a Palesztin Autonóm területeken élő testvéreimet, hogy tartsák be ígéretüket, és valóban fejezzék be a béketárgyalásokat az (izraeli) ellenséggel, mivel azt mondták, így fognak tenni, ha az folytatja a telepek építését Ciszjordániában” – mondta Mesaal az Arab Liga egyik testületének számító Arab Parlament gyűlésén Damaszkuszban.

A palesztinok még nem nyilatkoztak hivatalosan a béketárgyalások folytatásáról, és addig nem is fognak, amíg október 4-én nem konzultálnak az arab országokkal.

Damaszkuszi nyilatkozatában Mesaal kijelentette azt is, hogy már csak apróbb nézeteltérések akadályozzák a megbékélést a rivális palesztin mozgalommal, a Fatahhal.

A két szervezet megbékélése azért fontos, mert Abbásznak egyértelmű palesztin álláspontra lenne szüksége a szeptember elején újrakezdett izraeli-palesztin béketárgyalások során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik