Nagyvilág

Meginoghat Chavez széke

Parlamenti választásokat tartanak vasárnap Venezuelában. Az esemény kimenetele akár Hugo Chávez hatalmát is megingathatja.

A venezuelai szavazók a 167 parlamenti helyből 165 sorsáról dönthetnek vasárnap. Igaz ugyan, hogy Hugo Chavez venezuelai elnök neve nem szerepel a szavazócédulákon, a választások kimenetele ennek ellenére jelentős hatással lehet az elnökre is. Ezért maga Hugo Chavez is aktív szerepet játszott pártja idei kapmányában.

Chavez kormánypártja, az Egyesült Venezuelai Szocialista Párt jelenleg 137 parlamenti helyet birtokol. Annak ellenére, hogy Latin-Amerika országai közül Venezuelában az egyik legmagasabb a gyilkosságok aránya, és hogy az ország gazdasága épp hogy csak elindult a gazdasági recesszióból való kilábalás útján, Chávez továbbra is élvezi a szegényebb rétegek nagy részének támogatását.

Ám ez a támogatás már nem ugyanolyan, mint az valaha volt. Venezuela villamos-energia-hiánnyal és más infrastruktúrát érintő problémával is küzd – mindez pedig a korábbinál jóval sebezhetőbbé teszi Chavez pártját – írja a CNN.

A legutóbbi, 2005-ös választásokat Chavez ellenzői bojkottálták, ezzel
a lépéssel pedig elérték, hogy az elnök ellenfeleinek egyetlen tagja sem jutott be a
parlamentbe, jelentős hatalmat adva ezzel az elnök pártjának.

Mindeközben a venezielai belügyminiszter közölte: valaki feltörte Chavez twitter-hozzáférését, és legalább három olyan üzenet ügyét vizsgálják, amelyet nem az elnök tett közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik