Nagyvilág

Slota marad

Ján Slota marad a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke.
A magyar- és romaellenességéről elhíresült politikus a szlovák nemzetiek szombati rózsahegyi országos közgyűlésén a tisztújításkor megszerezte a küldöttek döntő többségének támogatását. Slota a közgyűlés után is bírálóan nyilatkozott a Bugár Béla vezette magyar-szlovák Híd pártról, a szlovák kormánykoalíció egyik tagjáról.

A 270 küldött közül 180-an Slotát támogatták, míg legnagyobb vetélytársára, az eddigi első alelnök Anna Belousovovára 45-en szavaztak – közölte a pozsonyi SITA hírügynökség.

Slota beszédében leszögezte: az SNS konzervatív párt, és politikája nem fog változni. A kétes hírű politikus 1994 és 1999 között állt a párt élén, a pártszakadás idején (2001-2002) az Igazi SNS-t vezette, majd 2003-ban visszatért az újraegyesült SNS élére.

Az SNS újraválasztott elnöke szerint a párt egyik legfőbb feladata az lesz, hogy „határozottan és kompromisszumok nélkül” felfedje a Híd terveit és programcéljait Dél-Szlovákiában.

„A végrehajtó hatalomban az összes valóban fontos posztot a magyarok szerzik meg, a Magyar Koalíció Pártjának volt tagjai. Céljaikat álságos mosollyal és az együttműködés hangoztatásával leplezik. Ez azonban csak a látszat” – jelentette ki Slota újságírók előtt.

„A választás nem volt demokratikus, az eredményt azonban nem fogom megtámadni” – nyilatkozta újságíróknak a választás után Belousovová, nem titkolva csalódottságát. Belousovová leszögezte: sikertelensége ellenére sem kíván távozni az SNS-ből, hanem úgynevezett véleményplatformot alapít.

„Bár sokan szeretnék, én nem hagyom el az SNS-t, hiszen alapító tagja vagyok. Azt tervezem, hogy véleményplatformot alapítok, amely visszahozná a demokráciát a pártba és demokratikus úton próbálna meg alternatívát felmutatni az eddigi irányzathoz képest” – fejtette ki a politikus.

Belousovová a közgyűlés előtt élesen támadta Slotát. Azt állította, hogy a Slota személyesen felelős a párt gyenge választási eredményéért (5,07 százalék), s az elmúlt kormányzati időszakban a párthoz, illetve a párt minisztereihez köthető botrányokért. Az első alelnök azt javasolta, hogy az elnökválasztás titkos legyen.

Slota a kongresszuson azonban keresztülvitte, hogy az alapszabályzat szerint, tehát nyílt szavazással válasszanak elnököt. Politológusi vélemények szerint Slota megválasztásával az SNS-nek sikerült megakadályoznia a pártszakadást.

„Egy esetleges pártszakadás esetén az SNS-nek semmi esélye sem lenne bejutni a parlamentbe, s nem kizárt, hogy ez a párt végét is jelenthetné” – vélekedett Grigorij Meseznikov politológus. Szerinte egyelőre nehéz megmondani, mit jelentene az SNS számára, ha a párton belül véleményplatform alakulna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik