Nagyvilág

70-en haltak meg a tájfunban

Legkevesebb 70 halálos áldozata van az idei legerősebb tájfunnak Dél-Kínában, míg 65 embert eltűntként tartanak nyilván - jelentette a kínai média a mentők információi alapján szombaton.

A mentők pénteken Kuangtung (Guangdong) tartományi településeken, amelyeket korábban az eső okozta földcsuszamlások elzártak a külvilágtól, több mint egy tucat holttestre bukkantak. Az áradások miatt még mindig elzárt megyék lakóinak helikopterek segítségével juttattak élelmet, vizet és sátrakat. Pénteken összesen kilenc tonna segélyanyagot szállítottak a bajbajutottaknak.

A Fanapi nevű tájfun miatt eddig közel százezer embert kellett biztonságosabb helyre költöztetni Kuangtungban. Az erős széllel érkező nagy mennyiségű csapadék megárasztotta a folyókat, amelyek falvakat, városokat öntöttek el. Az eső földcsuszamlásokat, sárlavinákat idézett elő. Több mint 3700 ház dőlt romba és 42 ezer hektár termőföld került víz alá. A legfrissebb felmérések szerint az anyagi kár eléri a 2,4 milliárd jüant (358 millió dollár).

A Fanapi szeptember 11-én érte el Fucsien (Fujian) tartomány partjainál Kínát, majd déli irányba haladva érkezett meg Kuangtungba. Fucsienből nem érkezett jelentés személyi sérülésekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik