Nagyvilág

Még nem térhetnek vissza a Földre az űrhajósok

Legalább három Föld körüli pályahosszal, vagyis mintegy öt órával későbbre halasztották két orosz és egy amerikai űrhajós visszatérését a Földre, mivel a Szojuz TMA-18 orosz űrhajó nem tudott időben lekapcsolódni a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a Moszkva melletti repülésirányítási központ.

Az amerikai Tracy Caldwell Dysont, valamint az orosz Alekszandr Szkvorcovot és Mihail Kornyijenkót szállító űrhajó közép-európai idő szerint pénteken hajnali 3:35-kor vált volna le az állomásról, és reggel ért volna földet Kazahsztánban, de a két űrkutatási hatóság az űrhajó lekapcsolódásával kapcsolatos problémák miatt a halasztás mellett döntött.

A pénteken reggel kidolgozott újabb terv szerint az űrhajó közép-európai idő szerint 10:05-kor ér földet, amennyiben a következő lekapcsolódási kísérlet sikeres lesz. A probléma fő oka, hogy az űrállomás rögzítő berendezése nem engedte el az űrhajót. Fjodor Jurcsihin, az ISS-en maradó orosz űrhajós földi utasításra, a berendezést belülről megszemlélve megállapította, hogy az egyik részén hiányzik egy alkatrész. A földi irányítóközpontban nem tartják kizártnak, hogy az automatika ezért nem engedte leválni az űrhajót.

A halasztás egyben azzal járt, hogy a leszállás helyét is meg kellett változtatni: eredetileg Dzseszkazgantól mintegy 146 kilométernyire keletre várták a leszálló egységet, és oda összpontosították a kereső egységeket, de ötórás halasztás esetén a kapszula várhatóan Arkaliktól mintegy 60 kilométerre északra ér földet.

Amennyiben az űrhajó újra nem tudna leválni az ISS-ről, a repülésirányító központ egy vagy akár két nappal is elhalaszthatja az űrhajósok visszatérését – közölte Szergej Krikaljov, a központ vezetője. A Szojuz TMA-18 az első űrhajó, amely a Nemzetközi Űrállomáson nemrég megjelent NIM-2 kutatómodulhoz kapcsolódott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik