Nagyvilág

Félreértésre hivatkozik a Vatikán

Félreértés lehet az oka annak a vizsgálatnak, amelyet a pápai állam bankjának (IOR) elnöke és vezérigazgatója ellen pénzmosás gyanúja miatt indított a római ügyészség - állítja az IOR elnöke a Corriere della Sera című milánói napilapnak adott, pénteken közölt interjúban.

Ettore Gotti Tedeschi azt is leszögezte, hogy az olasz jegybank és az IOR között semmiféle feszültség nincs, és a pápai bank eltökélten dolgozik azon, hogy “az átlátható működés minden kritériumát” teljesítse.

Az IOR vezetése a jegybank segítségével arra törekszik, hogy a belső eljárási rendet módosítsa, hogy így az megfeleljen a nemzetközi átláthatósági normáknak. Az olasz központi bank már javasolta is az IOR-nak, kérvényezze, hogy vegyék fel a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) “fehér listájára”, amelyen a pénzmosás elleni törvényt betartó országok szerepelnek.
Ettore Gotti Tedeschi (fotó: MTI/EPA)

Ettore Gotti Tedeschi (fotó: MTI/EPA)

Az olasz média kedden jelentette, hogy nyomozás folyik a vatikáni pénzintézet elnöke, Tedeschi és vezérigazgatója, Paolo Cipriani ellen a pénzmosás tilalmára vonatkozó európai törvények állítólagos megsértése miatt. Az olasz pénzügyőrség az ügyben a hét elején 23 millió eurót foglalt le. A Vatikán határozottan visszautasította a vádakat, és bizalmáról biztosította a bankelnököt.

A jelentések szerint a nyomozások középpontjában egy Németországba, a JP Morgannak szóló 20 millió eurós átutalás áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik