Nagyvilág

Ahmadinezsád szerint Amerika túlreagálta a terrortámadásokat

Barack Obama amerikai elnök szerint visszataszító és gyűlöletes, hogy az iráni elnök felmelegítette a 2001. szeptember 11-i merényletekről keringő összeesküvés-elméleteket az ENSZ-közgyűlésben elhangzott csütörtöki beszédében. Mahmúd Ahmadinezsád ugyanakkor egy pénteki nyilatkozatában utalt arra, hogy nem visszakozik az általa mondottaktól.

Az iráni elnök kijelentései megbocsáthatatlanok – mondta Obama a BBC perzsa tévéadásában pénteken sugárzott interjúban. Obama nyilatkozatát a Fehér Ház ismertette.

Az iráni elnök felszólalásában azt hangoztatta, hogy világ nagyobb részének véleménye szerint a merényleteket bizonyos amerikai kormánykörök szervezték meg Izrael megsegítésére. Szavai hallatán tiltakozásul kivonult a tanácsteremből az amerikai és az összes európai uniós ENSZ-küldöttség.

Ahmadinezsád egy New York-i sajtótájékoztatón a témára vonatkozó kérdésre azt válaszolva azt javasolta, hogy alakuljon ENSZ-ben tényfeltáró bizottság a terrortámadások kivizsgálására. Irakra és Afganisztánra utalva kijelentette, hogy “a történtek következtében két országba történt behatolás, és emberek százezrei haltak meg”.

Szerinte az Egyesült Államok túlreagálta a terrortámadásokat. Az amerikaiak „nem foglalhatják el az egész Közel-Keletet… bombázhatnak le lakodalmi meneteket… nem bombázhatnak porig egy egész falut, csak mert ott rejtőzködik egy terrorista” – mondta.

Ahmadinezsád ugyanakkor ajánlatot tett a Nyugatnak a tárgyalások folytatására gyanúsnak tartott atomprogramjáról, és közölte, hogy az Európai Uniótól várja az időpont kitűzését. Irán képviselője valószínűleg októberben találkozik a „hatok” egyik tagjával – mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjára és Németországra utalva. „Ha Catherine Ashton, (az EU külpolitikai képviselője) találkozik Irán képviselőjével, kitűzheti az időpontot” – mondta.

„Az ajtó nyitva áll a tárgyalások előtt az igazságosság és tisztelet jegyében” – jelentette ki.
Nyugati diplomaták ezzel egy időben azt az álláspontot fogalmazták meg: amennyiben tárgyalásokra kerül sor, nem csupán az üzemanyag-cseréről, hanem az iráni atomprogram egészéről kell tárgyalni.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár ugyancsak pénteken Iránra utalva óvott a felforrósodott indulatoktól. „Tudatában kell lennünk, hogy egy olyan világban élünk, ahol a legkisebb csoport is nagy károkat okozhat… E károk sokszorosukra nőhetnek, ha a politika nyelvezete elszabadul” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik