Külföld

Szvatopluk marad, de nem lesz király

admin
admin

2010. 09. 22. 17:06

Továbbra is a pozsonyi várban marad Szvatopluk nagymorva fejedelemnek a júniusi választások előtt felállított lovas szobra, de a legnagyobb vitákat, indulatokat kiváltó két elemét megváltoztatják - jelentette be Richard Sulík, a szlovák törvényhozás elnöke.

Sulík szerint Szvatopluk pajzsán megváltoztatják a kettős keresztet, mert a jelenlegi a két világháború közötti fasiszta Hlinka Gárdának, Hitler szövetségesének jelképére hasonlít, és eltávolítják a szobor talapzatán lévő „ószlovákok királya” feliratot, mert azt szakértők történelmietlennek tartják.

A pajzsra a szlovák címerben található kettős kereszt, míg a talapzatra a Szvatopluk felirat kerül, esetleg évszámokkal. A politikus arra számít, hogy ezzel elcsitulhatnak a szobor által kiváltott társadalmi indulatok.

A szobor felállítását viták és heves tiltakozások kísérték, megkérdőjelezték művészi értékét is. A Robert Fico kormányzat által az „ószlovákok királyának” minősített nagymorva fejedelem csaknem nyolc méteres bronzszobrát az idei szlovákiai választások előtt nem sokkal, június 6-án leplezték le ünnepélyes keretek között a három legfőbb szlovák közjogi méltóság, köztük Ivan Gasparovic államfő jelenlétében. Fico akkori miniszterelnök, kijelentette, hogy „Szvatopluk jóval Szent István és Szent Vencel előtt itt volt”.
„Nagyon szerencsétlen volt ez a politikai körítés, de döntésemben ez nem játszott szerepet” – mondta Sulík. Leszögezte: szakmai kifogások alapján döntött a lovas szobor módosításáról, s azt is szeretné megakadályozni, hogy Szvatopluk a neonácik zarándokhelyévé válhasson.

Az elmúlt hetekben a szlovák neonácik ugyanis több felvonulást szerveztek a szoborhoz. A házelnök azután hozta meg döntését, hogy meghallgatta egy általa felállított szakértői bizottság véleményét. Sulík ugyanakkor az alkotóval Ján Kulicchal is találkozott, s megállapodott vele a módosításokban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.