Nagyvilág

Médiatréninget kapnak a chilei bányászok

Arra tanítják őket, hogyan birkózzanak meg a hirtelen jött médiaérdeklődéssel, ami várhatóan csak fokozódik majd, ha kiszabadulnak.

A vájárok egy omlás miatt, augusztus 5-e óta élnek a több mint 700 méteres mélységben. Egy keddi újsághír szerint lehet, hogy már október közepén sikerül őket a felszínre hozni. A vájárokat arra képezik ki, hogyan adjanak interjúkat televízióknak és újságoknak. A bányászok celebekké váltak és a helyi hírek szinte csak róluk szólnak.

A chilei hatóságok szerint a világ közvéleményének figyelme még jobban rájuk irányul majd, ha a felszínre hozzák a 32 chilei és egy bolíviai bányászt: ez egy keddi újsághír szerint november eleje helyett már október közepén megtörténhet.

Ezért a bányászokat videokapcsolaton keresztül arra tanítják, hogyan birkózzanak meg a hirtelen jött médiaérdeklődéssel. Alberto Iturra pszichológus szerint egyebek mellett “azt oktatják a vájároknak, hogy maradjanak nyugodtak egy-egy interjú alatt, meg is kérhetik a riportert, hogy ismételje meg a kérdést, ha nem értik azt, vagy azt is megtehetik, hogy nem válaszolnak egy-egy kérdésre.” A pszichológus hozzátette: a férfiak “tisztában vannak azzal, hogy mennyire híresek lettek és néhányan közülük könyvet is akarnak írni kalandjukról.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik