Nagyvilág

Európa Tanács: diszkrimináció éri a romákat Magyarországon

Magyarország jelentős erőfeszítéseket tett a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogi védelmének javítása érdekében, de ez még korántsem elég.

Magyarország jelentős erőfeszítéseket tett az elmúlt években a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogi védelmének javítása érdekében, ám a pozitív fejlemények ellenére a romákat diszkrimináció éri, és rasszista motivációjú cselekményeket követnek el velük szemben – olvasható a strasbourgi székhelyű Európa Tanács szerdán közzétett jelentésében.

A dokumentum méltatja, hogy Magyarországon kiterjesztették az antidiszkriminációs jogalkotást, és az Egyenlő Bánásmód Hatóság szankciókkal élt a nemzeti kisebbségekhez tartozókkal szembeni diszkrimináció miatt. A romákat illetően azonban szóvá teszi a jelentés, hogy ismertté váltak rendőrök részéről megnyilvánuló, nem megfelelő bánásmódról tanúskodó esetek is.

Az Európa Tanács azt ajánlja, hogy vizsgálják felül a rasszista beszéd, illetve gyűlöletbeszéd jogi szankcióit, a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartása mellett.

Az Európa Tanács úgy látja: bár fejlett kisebbségi képviseleti rendszer működik Magyarországon, sürgősen meg kellene teremteni annak az intézményi kereteit, hogy a nemzeti kisebbségek megfelelő képviseletet kapjanak a magyar parlamentben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik