Nagyvilág

Deutsch regionális támogatásért szólalt fel az EP-ben

A kevésbé fejlett tagállamok és régiók hatékony felzárkóztatása érdekében emelte fel szavát az Európai Parlament tegnap késő esti strasbourgi plenáris ülésén Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő (Fidesz, Európai Néppárt).

Deutsch Tamás felszólalásában szorgalmazta, hogy a GDP maradjon a regionális fejlesztési támogatások tagállami jogosultságának elsőszámú mérőeszköze.

A GDP alapvető mutatószáma a fejlettségnek, a fejlődésnek, a regionális fejlesztési tevékenységek hatásának, és olyan indikátor, amelyik kapcsolatba hozható a többi fejlettségi mutatóval is. „Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a GDP egyeduralmát segítenénk elő, vagy, hogy figyelmen kívül akarnánk hagyni a gazdasági döntések társadalmi és környezeti következményeit, hiszen csak az a növekedés hasznos, mely társadalmi fejlődéssel és életminőség-javulással párosul” – hangsúlyozta a fideszes képviselő.

„Tagállami szinten, az egyes országokon belül a döntéshozók fordulhatnak alternatív mutatókhoz a régiók közötti fejlesztési támogatások elosztásánál, azonban uniós szinten meg kell tartanunk a GDP-t mint a támogatási rászorultság legfontosabb mércéjét a kevésbé fejlett tagországok mielőbbi felzárkóztatása érdekében” – zárta felszólalását Deutsch Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik