Nagyvilág

Túllépte hatáskörét az FBI

Egy most nyilvánosságra hozott jelentés szerint az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hazudott a washingtoni Kongresszusnak, és indokolatlan "terrorellenes" vizsgálatokat folytatott baloldali, jog- és környezetvédő szervezetek ellen 2001 és 2006 között.

A helyi idő szerint hétfőn közzétett jelentést az igazságügy-minisztérium főfelügyelője készítette a Kongresszus négy évvel ezelőtti megbízásából, miután a sajtóban dokumentumok jelentek meg az FBI-nak a 2001. szeptember 11-e utáni “rugalmasabb” szabályozást kihasználó túlkapásairól.

Az FBI vizsgálódásainak célpontja volt egyebek közt a Thomas Merton Center háborúellenes jogvédő szervezet, a Greenpeace környezetvédő és a PETA állatvédő egyesület – állapítja meg a jelentés, megjegyezve ugyanakkor, hogy a túlkapások gyakorlata nem volt általános. “A bizonyítékok szerint az FBI nem pusztán a militáns tevékenység alapján vett célba szervezeteket”, de “több esetben a vizsgálat indításának tényszerű indokai gyengék voltak”.

Paul Bresson FBI-szóvivő kijelentette, hogy a minisztériumi jelentés “egyetlen olyan esetet sem dokumentált”, amikor a hatóságok indokolatlanul megsértették volna az alkotmány első kiegészítését, egy csoport vagy egy személy ellen felléptek volna. E kiegészítés rögzíti egyebek közt a szólás és a gyülekezés szabadságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik