Nagyvilág

Léggömb segítségével lélegeznek Párizsban

Nem kell többé meteorológiai előrejelzéseket böngészni a párizsiaknak, ha meg akarják tudni, hogy mennyire szennyezett a főváros levegője. 150 méterrel a Parc Andre Citroen felett ugyanis egy óriás héliumgömböt helyeztek el, amely a város szinte minden pontján látható. Az egyedülálló „szerkezet” a légszennyezettség mértékétől függően zöld, piros vagy narancssárga színnel világít.

A léggömböt eredetileg turista látványosságnak szánták, amely a rajta található LCD kijelzők segítségével madártávlatból mutatta volna a francia fővárost. 2008-ban azonban az üzemeltető Aerophile cég rájött, hogy környezetvédelmi mérőeszközként is hasznosítható a 22 méter széles, 32 méter magas óriásgömb. Jó levegő esetén az Air de Paris névre keresztelt lufi zöld színben tündököl, magas légszennyezettség esetén piros, átlagos érték esetén pedig narancssárga színre vált.

A levegő összetételét, nitrogén-dioxid-és ózontartalmát folyamatosan több tucat érzékelő figyeli. „A léggömb a levegő és a természet iránti tiszteletet jelképezi, az Air de Paris ugyanis környezetbarát. Zaj, motorzúgás és benzin nélkül természetes összetevőkkel lebeg és rendkívül alkalmas arra, hogy felhívja a figyelmet a légszennyezettség veszélyeire” – nyilatkozta a CNN-nek Gobbi Matthieu, az Aerophile vezérigazgatója.

Párizsban gyakran a megengedettnél akár kétszer magasabb légszennyezettség adatok is előfordulnak, ez átlagosan akár kilenc hónappal is megrövidítheti a francia fővárosban élők életét – tájékoztatta a CNN-t Denis Baupin, Párizs főpolgármester-helyettese. Évente 2-3000 ember hal meg a fővárosban és környékén a rossz levegővel összefüggésbe hozható megbetegedésekben – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik