Nagyvilág

Gigantikus földgázkészlet az orosz sarkvidék alatt

Az orosz természeti erőforrások minisztériuma bejelentette: a föld feltáratlan olaj- és földgázkészleteinek egyharmada Oroszország területén található.

Feltehetőleg 100 milliárd tonnányi olaj és földgáz található az orosz sarkvidéki területeken – jelentette ki Jurij Trutnyev, az oroszországi nemzeti erőforrások minisztere. A szaktárca közleménye összefügg azzal, hogy Moszkva fokozottabb erőfeszítéseket kíván tenni sarkköri érdekeltségeinek védelmére.

Úgy tudni, hogy az említett terület tartalmazza a föld feltáratlan olaj- és gáztartalékainak egyharmadát. Trutnyev kedden úgy fogalmazott: Oroszország 2 milliárd rubelt (64 millió dollárt) különít el azokra a kutatásokra, amelyek Moszkva területi igényeit hivatottak majd alátámasztani.

Oroszország és Norvégia az energiában gazdag Barents-tengerre vonatkozó határszerződést írt alá múlt héten a part menti nyersolaj-kitermelés fokozása érdekében. Trutnyev ennek kapcsán elmondta: a megállapodás hozzásegíti majd Oroszországot ahhoz, hogy több milliárd tonna olajat csapoljon le a tenger orosz sarkvidéki részéből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik